News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

De belangrijkste tips voor werken in de hitte

Ongeveer 39% van de Nederlandse medewerkers heeft wel eens te maken met werken in (extreme) hitte. Dit kan voorkomen als je buiten werkt, in een bedrijf waar warmte vrijkomt tijdens het productieproces, of in een gebouw of voertuig met een slechte klimaatregeling. Hoe maak je werken in de hitte draaglijk? 

Veel mensen vragen zich  af tot welke temperatuur je mag werken. In de Arbowet staat dat de temperatuur op het werk niet nadelig mag zijn voor je gezondheid, hierbij is geen precieze temperatuur vermeld. Hoewel werken boven de 30 graden vaak als vervelend wordt ervaren, wordt het niet direct als gevaarlijk beschouwd. Over het algemeen kan wel worden aangenomen dat er ernstige risico’s ontstaan als het warmer is dan 40 graden. Het is de verantwoordelijkheid van zowel medewerkers als werkgevers om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat het werk veilig kan worden uitgevoerd. Het is daarom belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, omdat je kan verbranden in de zon of kunt uitdrogen voor je er erg in hebt. Ook neemt het concentratievermogen af bij warmte waardoor er meer kans is op ongelukken. Dit kan een extra risico zijn in functies als je bijvoorbeeld werkt met gevaarlijke machines. Wees samen met collega's en je werkgever alert op de signalen dat het te warm wordt zodat je veilig en verantwoord kunt werken.

Maar wat kan je doen om werken in de hitte draaglijk te maken? We zetten de belangrijkste tips op een rijtje, voor jou en voor je werkgever.

Wat kun jij zelf doen?

Werk in de schaduw
Probeer, als je buiten werkt, je werkplek af te schermen voor direct zonlicht door in de schaduw te werken of gebruik te maken van parasols of zonneschermen.

Neem vaker rustpauzes in een koele ruimte
Geef je lichaam de kans om af te koelen door regelmatig pauzes te nemen in een koele omgeving, bijvoorbeeld een gekoelde ruimte of een ruimte met airconditioning.

Draag koelvesten, koelpetten met nekflap en een zonnebril
Bescherm jezelf tegen hitte door het dragen van speciale kleding en accessoires die verkoeling bieden.

Vermijd zwaar, intensief werk
Als het mogelijk is, probeer dan zware fysieke inspanningen te vermijden of plan ze in de koelere uren van de dag.

Drink voldoende water
Blijf gehydrateerd door regelmatig water te drinken, zelfs als je geen dorst hebt. Benieuwd naar hoe je dit doet? Lees dan het artikel Uitdroging tijdens werk, zo blijf je gehydrateerd.

Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur
Tijdens deze uren is de zon het sterkst en kan de hitte het intenst zijn. Probeer blootstelling aan de zon in deze uren zoveel mogelijk te beperken.

Smeer je om de 2 uur in met zonnebrandcrème
Bescherm je huid tegen schadelijke UV-stralen door regelmatig zonnebrandcrème aan te brengen. Arboportaal adviseert minimaal factor 30. 

Krijg je tijdens het werk last van duizeligheid, hoofdpijn of word je misselijk, neem dan direct pauze
Zoek dan meteen de koelte op en meld dit bij je leidinggevende of een collega.

Wat kan je als werkgever of leidinggevende doen?

  • Zet warmteproducerende apparaten zoveel mogelijk uit of zet ze in een aparte ruimte (bijvoorbeeld computers, ovens).
  • Zet minder verlichting aan waar dit kan.
  • Gebruik zonwering; buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering.
  • Zorg voor goede ventilatie op de werkplek. Plaats bijvoorbeeld airconditioners en/of ventilatoren waar dat kan.
  • Verminder of vermijd zware lichamelijke inspanning.
  • Ga korter werken of stel een tropenrooster in.
  • Stel de medewerkers in de gelegenheid vaker pauze te nemen.
  • Stel zwaar werk uit.
  • Drink veel, maar let erop dat je voldoende zout binnenkrijgt. Als je veel drinkt dan plas je meer en zweet je meer. Dan daalt de hoeveelheid zout in je lichaam ook. Hoofdpijn is een symptoom van te weinig zout. Wijs ook je medewerkers op het belang van goed drinken.

 

Het is aan te raden om deze tips te bespreken met je leidinggevende. Samen kunnen jullie werken aan oplossingen die zorgen voor een veilige werkomgeving tijdens hete zomerdagen.

Alle informatie over werken in de zomer hebben we samengebracht in een overzichtelijke pdf. Je vraagt hem aan via onderstaand formulier.

Heb je andere vragen over werken in de meubelindustrie en interieurbouw? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.

 

Gerelateerd Nieuws

Zo voorkom je uitdroging tijdens het werk

Ongeveer 60% van ons lichaam bestaat uit water. Daarom is hydrata...
Lees meer

Een budgetvriendelijke vakantie doe je zo

Naast hard werken is het belangrijk om te ontspannen en je batter...
Lees meer