Een veilige en gezonde werkplek is superbelangrijk. Want werk je veilig en verantwoord, dan heb je minder kans op lichamelijke klachten én ben je productiever. Ergonomie, heet dat. Het betekent dat de hulpmiddelen die je voor je werk gebruikt én de omstandigheden waarin je werkt optimaal op jou zijn afgestemd. Als medewerker in de interieurbouw of meubelindustrie kan jij fysiek zwaar werk hebben. Je tilt bijvoorbeeld zware materialen, of werkt langdurig in dezelfde houding en maakt herhalende bewegingen. Juist in jouw vakgebied is ergonomisch werken een must. Hoe je dat doet? We delen vijf tips.
1. Bescherm je rug door veilig te tillen
Til op de juiste manier. Dat ligt misschien voor de hand, maar tóch zijn er veel mensen die op de verkeerde manier tillen. I Hoe je op de juiste manier zware én lichte voorwerpen optilt? In ons artikel over de juiste werkhouding vind je verschillende tiltechnieken.
2. Wissel regelmatig van houding en vermijd overbelasting
Doe je vaak herhalende bewegingen of werk je langdurig in dezelfde houding, dan ligt overbelasting van spieren en gewrichten op de loer. Probeer daarom regelmatig van houding te wisselen. Werk je bijvoorbeeld veel gebogen? Sta dan af en toe ven op en strek je lichaam. Ook bij het werken boven je hoofd is het slim om regelmatig pauzes te nemen om je schouders te ontlasten.
Tip: in dit artikel vind je allerlei handige stretchoefeningen die je heel eenvoudig op de werkvloer uitvoert!
3. Gebruik de juiste hulpmiddelen
Natuurlijk is het verleidelijk even snel het werk met je eigen handen doen. Maar gebruik waar mogelijk ergonomisch gereedschap en machines die het zware werk voor je doen. Zoals een heftafel, een palletwagen of meubelhondje of kar. Je rug is je dankbaar!
4. Pas de werkhoogte aan
Of je nu aan het zagen, schuren of assembleren bent: zet jouw werkblad altijd op de juiste hoogte. Als je te hoog of te laag werkt, belast je je rug en schouders onnodig. Als je staat, is de ideale hoogte op ellebooghoogte.
5. Draag goede persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Is je werkhouding in orde? Top! Maar vergeet niet op je PBM’s te letten. Draag de juiste beschermingsmiddelen, zoals autoplastieken en goede werkschoenen. Vraag na welke PBM’s je bij welke werkzaamheden moet dragen. Deze middelen beschermen je lichaam tegen dagelijkse belasting en (onverwachte) gevaren tijdens je werk.
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig kun je heel veel doen om ongelukken en ongemakken te voorkomen door ergonomisch verantwoord te werken. Heb je daar vragen over? Of wil je jouw fysieke belasting via je werkgever laten onderzoeken? Daar zijn ook mogelijkheden voor via STEP. Voor al je vragen, neem contact op met Jouw Toekomst Adviseur.