Goede luchtkwaliteit op je werkplek is niet alleen belangrijk voor jouw gezondheid maar ook voor de productiviteit op de werkvloer. Met goede luchtkwaliteit kunnen we ook de verspreiding van COVID19 tegengaan. Luchtkwaliteit kun je meten én verbeteren. Ventileren is een must.
Je weet vast wel dat de lucht die we dagelijks inademen in belangrijke mate onze gezondheid en prestaties bepaalt. De lucht bestaat uit zuurstof, CO2 en stof. In onze sector bestaat het fijnstof voornamelijk uit houtstof, dat vrij komt bij het bewerken of verwerken van hout en plaatmateriaal. Hierdoor kunnen gezondheidsrisico’s ontstaan. Houtstof kan zelfs kankerverwekkend zijn. Daarom is het dus erg belangrijk om stof direct bij de bron boven de machines af te zuigen. Dagelijks de werkplaats stofzuigen hoort daar ook bij.
Ben jij hier altijd even consequent in? Blaas of veeg je stiekem niet even het stof weg als je aan het werk bent? Stop daarmee. Het is slecht voor je eigen gezondheid en die van je collega’s.
Kijk eens op HoutStof tot nadenken voor oplossingen om blootstelling aan houtstof te voorkomen. Of vul de checklist om te kijken wat er bij jullie in het bedrijf beter kan.
Goede lucht werkt tegen corona
Door de coronamaatregelen wordt het nog duidelijker hoe belangrijk het is om samen veilig en gezond te werken. Voor een goede luchtkwaliteit en ter voorkoming van corona is het ook heel belangrijk om goed te ventileren. De luchtvochtigheid en temperatuur van de lucht zijn een goede voedingsbodem voor de verspreiding van virussen. Ook kan lucht vervuilende stoffen bevatten zoals stikstofdioxide en vluchtige organische stoffen. Deze laatste 2 spelen een rol bij de weerstand tegen virussen, terwijl fijnstof een transportmechanisme voor virussen is. Daarom is het van belang dat je wordt geïnformeerd over de kwaliteit van de lucht die je inademt en dat je wordt gewaarschuwd als deze niet goed is.
Wist je dat de hoeveelheid CO2 toeneemt in een ruimte bij te weinig ventilatie? Hierdoor ontstaan klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Bovendien word je er minder productief en creatief van.
Ventileren
Misschien denk je dat het openzetten van een raam of deur genoeg is om een ruimte van voldoende frisse lucht te voorzien. Maar er is een duidelijk verschil tussen luchten en ventileren. Luchten is nuttig om snel extra vervuilde lucht of stank af te voeren. Bijvoorbeeld na verven, koken of douchen. Bij luchten is het effect snel weg. Zodra het raam dichtgaat, hoopt de vervuiling direct weer op. Als je goed wilt ventileren, moet je dat 24 uur per dag doen. Zo zorg je ervoor dat er continu voldoende schone lucht in de ruimte komt.
Luchtkwaliteit meten met sensoren
Met speciale binnenklimaatsensoren kan de luchtkwaliteit worden gemeten en kun je meteen bijsturen. Je krijgt actueel inzicht in de luchtkwaliteit van je werkplaats en kantoor én je kunt deze zelfs vergelijken met het branchegemiddelde. Er zijn diverse waarschuwingen ingericht, zo ook op de voorkoming van de verspreiding van virussen zoals COVID-19.
Via je werkgever kun je bij Koninklijke CBM deze binnenklimaatsensoren voor jouw werkplek aanvragen. Als je werkgever bij CBM is aangesloten, kan hij mogelijk gebruik maken van een speciale actie waarbij een gratis starterspakket beschikbaar wordt gesteld. In de CBM folder lees je aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Je kunt ook direct contact opnemen met Dirk van Deursen, CBM adviseur Innovatie en energiebesparing. Je kunt het starterspakket ook direct aanvragen bij Arie den Hartog van AirTeq B.V. op nummer 06 - 20 27 1942 of via e-mail: AdenHartog@airteq.eu.