Werken in de kou, met sneeuw, regen of wind is niet alleen onprettig, het kan ook gevaarlijk zijn. Bescherm jezelf dus zo goed mogelijk. Wat kan je doen?
Werken in de kou is niet alleen onprettig, het kan ook gevaarlijk zijn. Je presteert minder goed en kan last krijgen van je handen en tenen. Als je zonder goede bescherming in de kou werkt, kun je onderkoeld raken of zelfs bevriezen.
Bij een omgevingstemperatuur onder de 15 °C kun je je handen niet meer goed gebruiken. Dat kan gevaarlijk zijn omdat je daardoor minder nauwkeurig kunt werken. Als je lichaamstemperatuur onder de 33 °C zakt, dan vermindert je bewustzijn. Daardoor neemt de kans op ongelukken toe.
De Arbowet vertelt niet precies wanneer het te koud is om te werken. De FNV hanteert de volgende normen:
- Is de temperatuur onder 15 °C? Dan moet je werkgever extra beschermingsmiddelen aanbieden, zoals warme kleding en handschoenen. Soms betekent dit dat het werk niet meer goed kan worden uitgevoerd.
- Is de gevoelstemperatuur onder -6 °C, dan mag je het werk stilleggen. Deze grens houden ze ook in de bouw aan. Is de gevoelstemperatuur lager dan -6 °C, dan mag je je werkzaamheden buiten (of blootgesteld aan de buitenlucht) neerleggen.
Op de site van de FNV vind je tips over werken in de kou. De top 3 tips:
- Dek gereedschap, werktuigen en machines af om ijsvorming te voorkomen.
- Draag meerdere lagen kleding die je eenvoudig kunt uittrekken.
- Drink warme dranken en houd pauze in een ruimte boven kamertemperatuur.