News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo ga je om met ongewenst gedrag

Seksuele intimidatie wordt gezien als een vorm van psychosociale arbeidsbelasting. Het kan stress teweegbrengen en lichamelijke, psychische en sociale klachten veroorzaken. Wat kun je ertegen doen?

Seksuele intimidatie is niet alleen ongewenst in de showbizzwereld, op elke werkvloer wordt het gezien als een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Volgens de Arbowet is hierbij sprake van ongewenste omgangsvormen of hoge werkdruk, die stress teweeg brengen en lichamelijke, psychische en sociale klachten veroorzaken. Ook agressie, pesten en discriminatie zijn vormen van PSA. PSA heeft veel impact op het slachtoffer en dus op het bedrijf. Het kan leiden tot langdurig verzuim.

Zowel collega’s, leidinggevenden als klanten maken zich schuldig aan ongewenst gedrag. Wat het moeilijk maakt, is dat het zowel bewust als onbewust kan plaatsvinden. De grens van het slachtoffer is leidend. Een dader vindt zijn pesterijen misschien niet meer dan een ‘geintje’, het slachtoffer kan ze ervaren als vernederend of intimiderend. 

In de voorbije weken heb je vast wel gelezen dat het lastig is om ongewenst gedrag een halt toe te roepen. Een slachtoffer is bang voor zijn of haar positie of wil niet ‘flauw’ doen. Toch is het zaak zo snel mogelijk in actie te komen als er sprake is van ongewenst gedrag. Niet alleen als je zelf slachtoffer bent, maar ook als je ziet dat een collega er last van heeft. Hoe langer je aanmoddert, hoe lastiger het wordt. Ook als je je onveilig voelt, je prestaties lijden onder grensoverschrijdend gedrag of als de werksfeer nadelig wordt beïnvloed, moet je iets doen.

Wat kun je doen? Spreek de dader aan en benoem het gedrag dat je vervelend vindt zo concreet mogelijk. Vind je dat lastig, praat er dan eerst over met iemand die je in vertrouwen kunt nemen. Dit kan ook je leidinggevende zijn. Is je leidinggevende degene die ongewenst gedrag vertoont, neem dan contact op met de vertrouwenspersoon.

Omdat psychosociale arbeidsbelasting subjectief is, moet je er rekening mee houden dat de dader jouw verhaal kan tegenspreken. Hij of zij kan ontkennen dat hij het zo heeft bedoeld. Hij kan je kinderachtig noemen of zelfs agressief worden. Laat je daar niet door afschrikken.

Wat kun je verder doen?

  • Schrijf de gebeurtenissen op. Noteer de momenten waarop je wordt lastig gevallen, hoe vaak dit gebeurt en welk effect dit op jou heeft.
  • Bewaar e-mails of appjes als bewijs.
  • Meld je niet ziek, maar probeer naar een oplossing te zoeken. Vergeet niet dat jij niet degene bent die fout gedrag vertoont.