News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Onzichtbare gevaren op de werkvloer

Gebeurt er een ongeluk met een machine, waarbij iemand een vinger verliest? Dan is het gevolg van dit ongeluk heel duidelijk. Maar in sommige situaties is het juist onduidelijk wat de gevolgen zijn. Bijvoorbeeld bij gevaarlijke stoffen. Die zijn namelijk onzichtbaar, en hebben pas op lange termijn gevolgen. En daardoor ben je geneigd de risico’s niet meer te zien. Maar als je tientallen jaren kleine hoeveelheden van een stof binnenkrijgt, zou je er op termijn ziek van kunnen worden. 

 

Lakken, lijmen en beitsen

In lakken, lijmen of beitsen kunnen gevaarlijke stoffen zitten. Die stoffen kunnen op verschillende manieren in je lichaam komen. Sommige stoffen adem je in, andere dringen door je huid. Op termijn kunnen ze schade aanrichten. Hoelang dat duurt en in welke omstandigheden dat is, verschilt per stof.

Producenten van lakken, lijmen en beitsen moeten deze risico’s van tevoren in kaart brengen. Bovendien moeten ze gebruikers erover informeren. Daarvoor zijn de VeiligheidsInformatieBladen (VIB’s) in het leven geroepen. In het Engels worden deze informatiebladen Safety Data Sheets genoemd. De VIB’s moeten met de eerste zending van het product worden meegestuurd, of ze staan online. In deze bladen lees je hoe je de producten op de juiste manier gebruikt en welke veiligheidsmaatregelen je moet treffen.

De veiligheidsmaatregelen staan ook in pictogrammen op de pot. Sommige producten mag je alleen met afzuiging en adembescherming gebruiken. Andere producten zijn minder schadelijk, zoals sommige watergedragen lakken. Toch is het dan nog steeds verstandig om handschoenen te dragen. Het risico op een huidallergie is nog altijd aanwezig. 

Even je geheugen opfrissen? Op deze pagina lees je wat je zelf kunt doen om zo veilig mogelijk om te gaan met lakken, lijmen en beitsen.

 

Houtstof

Ook houtstof is aangemerkt als schadelijk. Zo is hardhout zelfs geclassificeerd kankerverwekkend en zachthout verdacht kankerverwekkend. Zit er weinig houtstof in de lucht? Dan is het risico beperkt. Natuurlijk wil je voorkomen dat er veel houtstof in de lucht hangt. Afzuiging aan de machine, regelmatig stofzuigen (niet bezemen!) zijn uitstekende hulpmiddelen. Bovendien raden we aan perslucht niet te gebruiken. Benieuwd wat je nog meer kunt doen? Je leest het hier.

Jouw werkgever is verplicht jou te informeren over de risico’s. Ook moet jouw werkgever voor de juiste bescherming zorgen. Aan jou als medewerker de taak om deze beschermingsmaatregelen op te volgen. Dat is heel belangrijk: het gaat wél over jouw gezondheid!

Gerelateerd Nieuws

Risico = kans x gevolg

De gevolgen van een ongeluk met een kerncentrale zijn gigantisch....
Lees meer

Healthy mind, healthy body: zorg goed voor je lichaam en geest

In de wereld van arbeidsomstandigheden is er een nieuw begrip dat...
Lees meer