News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Risico = kans x gevolg

De gevolgen van een ongeluk met een kerncentrale zijn gigantisch. De kans dat het gebeurt is echter extreem klein. Omgekeerd is de kans op een ongeval tijdens een potje voetbal best reëel, maar de gevolgen zijn redelijk beperkt. Bij een risicoanalyse wordt gekeken naar hoe groot de dreiging is dat iets zich voordoet en wat de gevolgen daarvan zijn.

 

Risicoanalyse in onze branche 

Werkgevers moeten ook zo’n risicoanalyse binnen hun bedrijf doen: de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RIE). Dit is verplicht voor alle bedrijven met personeel (inclusief stagiairs). Werkgevers in onze branche kunnen gebruik maken van een instrument dat speciaal voor onze branche ontwikkeld is: de branche-RIE voor de meubelindustrie en interieurbouw. Hierin staan vragen over de belangrijkste risico’s in onze branche. Wat in onze branche de belangrijkste risico’s zijn, is samen met deskundigen vastgesteld. De bedoeling van deze RIE is dat inzichtelijk wordt wat de risico’s zijn en dat er maatregelen genomen worden die deze risico’s verminderen. 

 

Risico’s houtbewerkingsmachine beperken

De gevolgen van een ongeval met een houtbewerkingsmachine kunnen groot zijn. Je kunt bijvoorbeeld één of meerdere vingers verliezen. De machine is in staat om een plank door te zagen, dus bij een vinger kan dat ook gebeuren. Gelukkig zijn de machines de laatste jaren veiliger gemaakt. Hierdoor is de kans dat een ongeval plaatsvindt sterk teruggedrongen. Als de beschermkap goed is ingesteld is de kans dat een vinger in de zaag komt nagenoeg nul. Toch gebeurt het soms. De Nederlandse Arbeidsinspectie en de werkgever gaan dan na hoe dit ongeval heeft plaats kunnen vinden. Was de machine deugdelijk? Zat er een beschermkap op? Was deze op de juiste hoogte ingesteld (maximaal 4 mm boven het object)? Is een duwhoutje gebruikt? Heeft de werknemer instructies gekregen over de machine en over veilig werken? Door deze vragen te beantwoorden kun je de oorzaak van het ongeval opsporen.

 

Overige risico’s in onze branche

Naast machineveiligheid zijn ook gevaarlijke stoffen zoals houtstof, lakken, lijmen of beitsen een serieus risico in onze branche. Hierover lees je meer in dit artikel. Ook is er steeds meer aandacht voor het thema Psycho Sociale Arbeidsbelasting. Onderwerpen als werkstress, pesten, discriminatie en agressie vallen hieronder. Lees hier meer over de risico’s in onze branche en hoe ze verminderd kunnen worden.

Gerelateerd Nieuws

Onzichtbare gevaren op de werkvloer

Gebeurt er een ongeluk met een machine, waarbij iemand een vinger...
Lees meer

Healthy mind, healthy body: zorg goed voor je lichaam en geest

In de wereld van arbeidsomstandigheden is er een nieuw begrip dat...
Lees meer