News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Samen digitaal veilig

Hoe digitaal veilig ben jij? Digitale criminelen kijken niet naar hoe groot of klein je bent. Ze kijken naar hoe kwetsbaar je bent. Er staat meer persoonlijke informatie online dan je misschien denkt en cybercriminaliteit is dan ook aan de orde van de dag.

 

Digitale veiligheid is belangrijk – wat is het precies?

Digitale veiligheid, ook wel cyberveiligheid genoemd, verwijst naar de maatregelen die genomen worden om computers, netwerken, programma’s en gegevens te beschermen tegen digitale aanvallen, schade of onbevoegde toegang.

 

Veilig en slim omgaan met informatie

Als je het nieuws volgt, zie je het vast regelmatig voorbij komen. Hackers, afpersingen, DDoS-aanvallen en datalekken: allemaal zijn het voorbeelden van cybercriminaliteit. Heb jij er al wel eens mee te maken gehad? Of je werkgever? Dat zou heel vervelend zijn. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, is het belangrijk om slim en veilig om te gaan met je eigen informatie en die van anderen. 

 

Wat kun jij doen om digitaal veilig te zijn?

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen digitale veiligheid. Maar je kunt ook een belangrijke rol spelen in de digitale veiligheid van je werkgever. Hier zijn de 5 belangrijkste aspecten om jouw gegevens én die van je werkgever te beschermen:

 

  1. Wachtwoordbeheer

Gebruik sterke wachtwoorden. Kies voor ieder account een ander wachtwoord. Wijzig je wachtwoorden regelmatig. Maak gebruik van wachtwoordmanagers om je wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren.

 

  1. Software-updates

Je hebt misschien niet altijd het geduld om je smartphone, tablet of pc te updaten. Toch is het heel belangrijk. Zorg ervoor dat alle software, inclusief besturingssystemen, applicaties en antivirusprogramma’s up-to-date zijn. 

 

  1. Antivirusprogramma

Installeer en onderhoud betrouwbare antivirusprogramma’s om schadelijke software op te sporen én te verwijderen.

 

  1. Wees alert op phishing

Klik niet op verdachte links in e-mails of berichten. Check altijd eerst wie de afzender is. Deel nooit gevoelige informatie via je smartphone, tablet of pc, tenzij je er 100% zeker van bent dat de ontvanger betrouwbaar is.

 

  1. Gebruik Twee-factor-authenticatie (2FA)

Je kunt een extra beschermingslaag toevoegen aan al je accounts. Met een Twee-factor-authenticatie vereis je, naast het invullen van je wachtwoord, ook een tweede vorm van verificatie. Denk aan een code die naar je telefoon of e-mail wordt gestuurd.

Volg je onze tips op? Goed bezig! Benieuwd wat je nog meer kunt doen? Neem dan eens een kijkje in onze catalogus, of ga direct naar online cursussen voor digitale veiligheid: