De accijns op brandstof is omhooggegaan. De kinderbijslag omlaag. Per 1 juli is er een aantal geldzaken veranderd. Hieronder sommen we ze voor je op.
Per 1 juli zijn er een paar dingen veranderd die jou in je portemonnee kunnen raken. Zo wordt brandstof duurder en moet je mogelijk meer betalen voor tv en internet. Hieronder lees je de belangrijkste veranderingen. Weet je ondertussen niet meer hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen? Dan kun je via Schaven aan jouw Toekomst gratis gebruik maken van de Financieel Fitpakketten van CNV Geldzorg. Dat kan trouwens ook als je financiële plannen wilt maken voor de toekomst of als je meer inzicht wilt in je financiën. Je leest er meer over op onze pagina’s Geldzaken.
Deze geldzaken veranderen:
Accijns op brandstof is omhooggegaan
Het is je vast niet ontgaan dat benzine en diesel duurder wordt. Dit komt omdat het kabinet de accijnsverlaging terugdraait. Deze was ingesteld vanwege de hoge energieprijzen. Een liter benzine gaat nu waarschijnlijk zo’n €2,15 kosten. In de tweede helft van het jaar gaan de accijnzen verder omhoog.
Kinderbijslag daalt
De kinderbijslag daalt met ongeveer 3 procent. Voor kinderen tot en met 5 jaar ontvang je 8 euro minder per kwartaal. Voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar ruim 9 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder ruim 11 euro.
Tv en internet duurder
KPN en Ziggo, de 2 belangrijkste aanbieders van tv en internet, verhogen hun tarieven met ruim 6 procent, respectievelijk met zo'n 8,5 procent. Internet, televisie en telefonie wordt dus duurder.
Sociale huurwoningen duurder
De huur van sociale huurwoningen mag omhoog. Bij een kale huur van 300 euro of meer, geldt een maximale huurverhoging van 3,1 procent. Bij een kale huur van minder dan 300 euro, is de verhoging maximaal 25 euro.
Wettelijke rente gaat omhoog
Als je een betalingsachterstand hebt, dan kan degene aan wie je geld schuldig bent daar rente over rekenen. Het maximale tarief dat consumenten moeten betalen in zo’n geval gaat omhoog van 12 naar 14 procent. Dit geldt voor alle vormen van consumptief krediet, daarom kan het ook duurder worden om geld te lenen.
Belastingrente gaat omhoog
Het belastingrentepercentage stijgt van 4 naar 6 procent. Dit tarief geldt als je bijvoorbeeld te laat aangifte inkomstenbelasting doet, maar ook als de Belastingdienst te lang doet over het opleggen van een aanslag.