Praat jij wel eens over jouw financiën met mensen om je heen? De laatste tijd zijn boodschappen fors duurder geworden en ook de zorgverzekering en de energierekening zijn hoger. Wat doe je als je wasmachine stuk gaat? Heb jij dan geld om een nieuwe aan te schaffen? Marjolein van Lonkhuijzen van CNV Vakmensen gaat er graag met je over in gesprek.
Marjolein van Lonkhuijzen van CNV Vakmensen gaat bij bedrijven in gesprek over geld. Zo wil zij medewerkers activeren om eerder in actie te komen. Ze opent het gesprek met werkgevers en werknemers met verschillende statements en feiten over geld. Zo is er ruimte om schaamte opzij te zetten en elkaar te inspireren.
Zo sprak ze ook met HR-medewerker Coert Hutzemakers van meubelmakerbedrijf Noteborn. Hij geeft aan dat financiële problemen vaak pas aan het licht komen op het moment dat er loonbeslag wordt aangevraagd. Dit houdt in dat de betreffende medewerker niet meer zelf kan beschikken over zijn gehele salaris. Op die manier worden schulden afbetaald aan de schuldeisers.
Financiële stress
Coert voelt een grote verantwoordelijkheid om zijn medewerkers in een eerder stadium te helpen. Als iemand in de schulden zit dan stapelen de schulden zich namelijk snel op. Ook de werknemer die zich onzeker voelt over zijn financiële toekomst, zonder dat hij schulden heeft, heeft te maken met financiële stress.
Coert: “Ik zie het privéleven en werkleven niet meer los van elkaar. Die balans moet goed zijn, wil je een gemotiveerde, betrokken, productieve en positieve medewerker hebben. Ben je niet financieel fit, dan kan dat deze balans heftig verstoren. Dit uit zich bij iedere medewerker natuurlijk anders, maar invloed heeft het altijd. Vooral medewerkers die net weten rond te komen, kunnen in de problemen komen door de inflatie. Daarom is het juist nu belangrijk om dit onderwerp een podium te geven.”
Open sfeer
Coert vervolgt: “Het is de plicht van een werkgever - op welke manier dan ook - te zorgen voor een open sfeer waar medewerkers hun verhaal kwijt kunnen. Of dit nu bij de direct leidinggevende is of bij een vertrouwenspersoon. Als je als werkgever dit onderwerp aanhaalt en duidelijk maakt dat je het belangrijk vindt, zorgt dat ervoor dat het vertrouwen toeneemt. Bij Noteborn streven wij naar zo’n open sfeer. Financiële problemen zijn voor iedere medewerker anders. Wij gaan in ieder geval het gesprek aan en willen helpen waar dat kan en hoe dat kan. Wij zijn geen tovenaars die geldproblemen laten verdwijnen, maar we proberen medewerkers weer grip op de zaak te laten krijgen. Het Financieel Fit programma van CNV Geldzorg draagt daar natuurlijk veel bij.”
Marjolein van Lonkhuijzen onderschrijft het belang van een open sfeer: “Mensen keren naar binnen als ze zich zorgen maken. Dat maakt het lastig om te groeien,” aldus Marjolein. Coert gaat samen met de leidinggevenden van Noteborn een workshop volgen om financiële stress eerder te herkennen en een open sfeer te stimuleren. Daar hebben ze bij Noteborn behoefte aan.
Inspiratiesessie
Bedrijven maar ook werknemers, kunnen aangeven dat zij het gesprek willen openen. Marjolein komt graag langs voor een inspiratiesessie. Aan de hand van dit contact bepaalt ze waar het bedrijf en de medewerkers behoefte aan hebben en waarmee ze het beste mee geholpen zijn. Het is zelfs mogelijk om 1 op 1 hulp te krijgen. Dit kan vaak kosteloos worden geregeld. Uiteraard is deze hulp geheel op vertrouwelijke basis.
Meer weten? Kijk op de pagina’s van CNV Geldzorg.