News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Het energie prijsplafond: zo werkt het

De meubelbranche is in de ban van energieprijzen, net als de rest van Nederland. Met de start van 2023 is het energie prijsplafond ingegaan. Dit klinkt erg positief, maar wat houdt het eigenlijk in? In dit artikel proberen we je zo goed mogelijk uit te leggen wat het energie prijsplafond is en wat het effect is op jouw situatie.

Het energie prijsplafond: energie als MB’s
De kans is groot dat jij een telefoonabonnement hebt lopen bij een van de telefonieaanbieders in ons land. Maandelijks betaal je een vast bedrag voor je belminuten en mobiel internet. Het mobiele internet waar je voor betaalt, wordt ook wel de internetbundel genoemd. Je krijgt per maand een vast aantal MB’s aan mobiel internet en daar zul je het tot het eind van de maand mee moeten doen. Lukt dit je niet, dan kun je gedurende de maand MB’s bijkopen. Dat betekent dat je telefoonrekening aan het einde van de maand hoger uitvalt dan gemiddeld.

Het energie prijsplafond werkt eigenlijk hetzelfde. Vanaf januari 2023 betaal je een vaste bundel energie. Het verschil met je telefoonabonnement is dat de energiebundel voor iedereen gelijk is en dat de overheid deze vaststelt. In theorie is het een plafond. Alles wat je niet verbruikt, betaal je ook niet. Verbruik je meer energie dan in jouw ‘bundel’ beschikbaar is, dan betaal je extra kosten. Deze kosten zijn de werkelijke prijzen die in jouw energiecontract, met bijvoorbeeld Essent of Vattenfall, staan. Alle energieleveranciers zijn verplicht om het prijsplafond toe te passen.

Vaste kosten voor energie: hier moet je rekening mee houden
Het energie prijsplafond is een mooie tegemoetkoming, maar er zijn spelregels aan verbonden. Wanneer je over het gehele jaar 2023 minder dan 1.200 m3 gas en minder dan 2.900 kWh stroom verbruikt, dan betaal je de gereduceerde prijzen voor gas en stroom. De vaste kosten voor energie komen dan uit op €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh stroom.

Het energie prijsplafond is verdeeld in 2 periodes. Je kunt niet zelf bepalen wanneer je hoeveel energie verbruikt. De eerste periode loopt van 1 januari 2023 tot en met de einddatum van je huidige contract. De tweede begint op de startdatum van je nieuwe contract en loopt tot het einde van het jaar. In de tabel op de site van Rijkoverheid kun je zien hoeveel gas en elektra je per maand mag verbruiken. Verbruik je minder energie in periode 1, dan mag je dit niet meenemen naar periode 2.

Wil je nog meer weten over hoe het energie prijsplafond werkt? Of heb je nog vragen, omdat je bijvoorbeeld eigenaar bent van zonnepanelen of een warmtepomp? Kijk dan eens hier. Wil je weten hoe je jouw positie op de arbeidsmarkt kunt verstevigen, neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur. Deze luistert graag naar jouw vragen en probeert om samen met jou tot het beste resultaat te komen.

We hebben een handig overzicht gemaakt van een aantal veranderingen op het gebied van geldzaken. Nieuwsgierig? Vraag de pdf dan aan via het formulier hieronder.

Gerelateerd Nieuws

Geldproblemen bespreken op het werk

Het is niet altijd gemakkelijk om over geldproblemen te praten. V...
Lees meer

Zo wapen je je tegen geldstress

De start van een nieuw jaar brengt altijd veranderingen met zich ...
Lees meer