News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Yes, vakantiegeld! Dit kun je ermee

Het is weer die tijd van het jaar: het vakantiegeld wordt gestort! Misschien staat het al op je rekening, misschien nog niet. Maar het is altijd een fijn extraatje waar je zuinig op wilt zijn! Je kunt het immers maar één keer uitgeven. Hier lees je wat je het beste kunt doen met je vakantiegeld. Maar eerst beantwoorden we de vraag: hoe wordt vakantiegeld eigenlijk berekend?

 

Hoe wordt vakantiegeld berekend?

Vakantiegeld bedraagt meestal 8% van je bruto jaarsalaris. Dit percentage wordt berekend over je loon van juni het vorige jaar tot en met mei dit jaar. In de meeste gevallen betalen werkgevers je vakantietoeslag in één keer uit. Uiterlijk 30 juni betaalt jouw werkgever je vakantiegeld. Benieuwd hoe dat bij jou precies zit? Check dan je loonstrook.

 

Vakantiegeld over overuren

Een veel gestelde vraag is of je vakantiegeld krijgt over overuren. Het antwoord is: ja! Dat staat ook in artikel 57 van de cao beschreven. Als je overuren maakt, worden deze vaak meegenomen in de berekening van je vakantiegeld. Dus, heb jij het afgelopen jaar overuren gemaakt? Dan kun je dus wat meer vakantiegeld verwachten.

 

Vakantiegeld slim besteden

Lekker, zo’n extra bedrag boven op je maandsalaris, maar het kan sneller op zijn dan je denkt. Besteed je vakantiegeld dus slim. Denk goed na over de beste manier om het te besteden. Zó wordt het vakantiegeld meestal besteed:

  1. Schulden aflossen 

Regelmatig wordt de vakantietoeslag ingezet om (een deel van) schulden af te lossen. Dat is een hele verstandige keuze, want het kan helpen om financiële stress te verminderen of maandelijkse lasten te verlagen. 

  1. Spaarpot opbouwen

Ook een hele verstandige keuze: het vakantiegeld op een spaarrekening zetten. Dan kan het gebruikt worden als buffer voor onverwachte kosten, óf als investering voor de toekomst.

  1. Vakantieplannen

Natuurlijk wordt het vakantiegeld ook vaak gebruikt waarvoor het in de eerste instantie bedoeld is: een heerlijke vakantie! Van verre reizen tot staycations, een vakantietoeslag is natuurlijk altijd welkom.

 

Wees verstandig wanneer je vakantiegeld gestort is 

Het is natuurlijk heel verleidelijk om je vakantiegeld aan leuke en/of materiele dingen uit te geven. Wat jij doet met je vakantiegeld is jouw verantwoordelijkheid. Maar denk van tevoren goed na over wat voor jou het meest zinvol is. Wat je ook met je vakantietoeslag doet: geniet ervan!

Gerelateerd Nieuws

Omgaan met geldzorgen

Heb jij wel eens geldzorgen? Dat is heel vervelend. Het is bekend...
Lees meer

Ontdek de programma’s van FinVit

We hebben allemaal te maken met onze eigen geldzaken. Bij de een ...
Lees meer