Dat bewegen goed is voor je lichaam weten we al lang. Maar met beweging houd je ook je brein fit. Het zorgt ervoor dat je beter nieuwe informatie kunt opnemen, bijvoorbeeld tijdens het studeren. En dat studeren - nieuwe dingen leren - is óók heel goed voor je hersenen. Niet alleen nu, maar ook op de langere termijn.
Sporten zorgt voor een betere doorbloeding van het brein. Met name de doorbloeding van de witte stof verbetert. Deze verbindingen in de hersenen zijn nodig om nieuwe informatie en signalen te verwerken. De witte stof is kwetsbaar voor veroudering. Rond je 50ste gaat die al achteruit. Je merkt dan bijvoorbeeld dat dingen wat trager gaan, zoals lopen en denken. Zorg je voor voldoende beweging, dan rem je dat proces.
Als je op jonge leeftijd goed en veel beweegt, kan je een 'cognitieve reserve' aanleggen. De hersenen ontwikkelen zich nog tot het 25ste levensjaar. Maar ook daarna blijft het zinvol om te zorgen voor beweging of ermee te beginnen. Het is nooit te laat! Door te sporten versterk je de verbindingen in de zogenaamde prefrontale cortex. Zo bouw je een buffer op tegen aftakeling. Je bouwt ook een reserve op door jezelf uit te dagen. Zo verrijk je je brein. Je kunt jezelf uitdagen door bijvoorbeeld te studeren of een muziekinstrument te spelen. Daarmee investeer je in je toekomst, in je hele levensgeluk. Hoe jonger je hiermee begint, hoe groter het effect. Maar net als bij bewegen geldt ook hier dat het nooit te laat is om je hersenen uit te dagen. Prikkel je brein regelmatig, zo versterk je de verbindingen in je hersenen.
Natuurlijk kan het best lastig zijn om een opleiding te volgen of iets nieuws te leren. Daarom deze tip: probeer vooral niet uren achter elkaar te studeren. Het werkgeheugen heeft een beperkte capaciteit, na anderhalf uur is de aandacht weggezakt. Ga dan een half uur flink bewegen. Daarna zit je 2 keer zo efficiënt te blokken.