Als werknemer krijg je regelmatig een uitnodiging van je werkgever om deel te nemen aan een persoonlijke gezondheidscheck. Dat noemen we ook wel PMO oftewel: preventief medisch onderzoek. De arbowet stelt dat je als werknemer 1 keer in de 3 jaar zo’n onderzoek kunt doen. Nieuw is de persoonlijke gezondheidscheck van Niped. Jij kunt daaraan meedoen. Kees en Joost gingen je voor.
Sinds september wordt er via de branchevereniging CBM een gezondheidscheck beschikbaar gesteld. Bedrijven kunnen zo hun medewerkers de persoonlijke gezondheidscheck van Niped aanbieden. Als medewerker voer je deze gezondheidscheck zelf uit. Hij bestaat uit digitale vragenlijsten en een checkbox. Daarmee kun je onder meer je cholesterol en bloedsuiker meten met een vingerprikje. Tot besluit wordt er een bloeddrukmeter ter beschikking gesteld op het werk.
Bij een Noord-Hollands interieurbouwbedrijf heeft inmiddels meer dan de helft van de medewerkers deelgenomen aan de gezondheidscheck. 2 van hen willen hun ervaringen delen. De eerste is Kees (61), machinaal werker, de ander is calculator Joost (37).
Waarom deed je de persoonlijke gezondheidscheck?Kees: “Het is goed om te weten hoe je ervoor staat. En bovendien, de werkgever biedt het aan. Omdat ik ook wel eens ben gecontroleerd door de huisarts kwamen er voor mij geen verrassingen uit.”
Joost: “Ik deed mee omdat het beschikbaar was. Daarnaast was ik ook wel nieuwsgierig naar wat eruit zou komen. In mijn familie komt een aantal aandoeningen voor en ik merk zelf wel eens met sporten dat ik niet zo presteer als ik zou willen. Dat was voor mij ook aanleiding om in ieder geval te controleren of mijn bloeddruk en bloedsuiker in orde zijn.”
Wat vond je van het uitvoeren van de persoonlijke gezondheidscheck?Kees: “Het vingerprikje was niet helemaal goed gegaan, maar dit kon ik opnieuw doen. Maar omdat ik bij de huisarts ook al bloedonderzoek heb laten doen vond ik dat niet nodig. Ik werd wel keurig geïnformeerd dat er onvoldoende bloed was verzameld om cholesterol en bloedsuiker te kunnen bepalen en kreeg de mogelijkheid om het nog een keer te doen. De vragenlijsten vond ik best lang. Ik heb er echt wel even voor gezeten terwijl andere collega’s veel sneller klaar leken te zijn.”
Opmerking: Dit kan kloppen. Het is namelijk een zogenaamde adaptieve vragenlijst. Dit houdt in dat de inhoud niet voor iedereen hetzelfde is. Een deel van de vragen wordt bepaald door de antwoorden die je hebt ingevuld. Het kan zijn dat je dan aanvullende vragen ter verdieping krijgt.
Joost: “De uitvoering van de persoonlijke gezondheidscheck was goed te doen. Het was een goede mix van vragen die betrekking hebben op het werk en op mijn privésituatie. Ook het uitvoeren van de overige metingen, het vingerprikje en het meten van de bloeddruk, ging goed.”
Wat vond je van het persoonlijke gezondheidsrapport waarin de resultaten staan?Kees: “Ik vond het wel duidelijk. Omdat ik al regelmatig onder controle sta kwamen er voor mij geen verrassende dingen uit .”
Joost: “Het was helder en overzichtelijk. Er stonden goede tips en adviezen in waar ik zelf mee aan de slag kan. Deels was deze informatie wel bekend maar het helpt toch om het in deze context nog een keer gepresenteerd te krijgen. Uiteindelijk moet je het wel zelf doen.”
Joost: “De meeste uitslagen waren goed en er was een aantal aandachtspunten. Het is niet zo dat ik daar meteen mee aan de slag ben gegaan, maar ik ben me er nu in ieder geval wel van bewust.”
Wat zou je zeggen tegen een collega die vraagt of hij ook een gezondheidscheck zou moeten doen?Kees: “Als het je wordt aangeboden, waarom zou je het niet doen?”
Joost: “Of het nou een bevestiging is van wat je al weet, of dat je een waarschuwing krijgt, het is alleen maar winst. Je doet het voor jezelf.”
Het is goed om te weten is dat het persoonlijke gezondheidsrapport ook echt persoonlijk is. De uitslag wordt alleen aan jou getoond via het persoonlijke account dat je aanmaakt. Je werkgever krijgt een groepsrapportage maar alleen als er minimaal 30 medewerkers hebben meegedaan zodat de anonimiteit verzekerd is.
De afgelopen maanden hebben wel uitgewezen dat een goede gezondheid erg belangrijk is. Niet alleen om goed te kunnen functioneren, maar ook om weerstand te kunnen bieden tegen zoiets als een pandemie. Een gezonde levensstijl met bijvoorbeeld voldoende beweging kan je immuunsysteem versterken. Een gezondheidscheck kan waardevolle inzichten geven over jouw gezondheid en hoe je die kunt behouden of verbeteren.
Wil jij ook zo’n persoonlijke gezondheidscheck? Vraag het je werkgever. Via info@schavenaanjouwtoekomst.nl of 023 - 515 88 80 kun je werkgever zich met het bedrijf aanmelden voor de gezondheidscheck. Deze worden nu geheel of grotendeels gesubsidieerd. Daardoor zijn er geen kosten voor bedrijven die lid zijn van CBM. Voor niet-leden zijn de kosten ongeveer € 21 per deelnemer.
Wil je zelf eerst meer info, neem dan contact op met Jouw Toekomst adviseur.