Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Door bewuste keuzes te maken, beschermen we de natuur en zorgen we voor een gezondere toekomst. Gelukkig kan dat al met kleine aanpassingen in je dagelijks leven. In dit artikel lees je hoe je eenvoudig duurzamer kunt leven.
Waarom duurzaam leven?
- Minder CO2-uitstoot. Door bewuste keuzes te maken, verminderen we onze impact op het klimaat en helpen we klimaatverandering tegen te gaan.
- Bescherming van natuur en dieren. Duurzaam leven draagt bij aan het behoud van bossen, oceanen en de biodiversiteit om ons heen.
- Gezonder leven. Schonere lucht, puur water en gezond voedsel zorgen voor een betere gezondheid en meer welzijn.
Groene tips voor thuis
- Natuurlijke schoonmaakmiddelen. Veel milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen heb je al in huis! Denk aan soda, citroen, groene zeep, schoonmaakazijn en etherische oliën. Gebruik ook een milieuvriendelijke spons of afwasborstel.
- Bamboe-tandenborstel. Net zo effectief als een plastic tandenborstel, maar zonder plastic afval. En mocht hij in de natuur belanden, dan breekt hij grotendeels af!
- Herbruikbare beker. Een stevige meeneembeker gaat honderden keren mee en voorkomt onnodig afval. Extra voordeel: op steeds meer plekken krijg je korting als je je eigen beker gebruikt!
Voor wanneer je in de keuken staat
Gebruik deze vijf tips om voedsel- en energieverspilling te verminderen.
- Koop je eten bewust. Maak een boodschappenlijst en koop alleen wat je echt nodig hebt.
- Doe de deksel op de pan. Je eten is sneller klaar en je gebruikt minder gas.
- Gooi eten wat bijna over de datum is niet weg. Gebruik restjes of vries ze in.
- Gebruik meer van je eten dan je gewend bent. De stam van broccoli kun je ook eten!
- Zet de afzuigkap op tijd uit. Laat hem niet langer aanstaan dan nodig.
Met deze hulpmiddelen ben je nog groener bezig
- Lagere energierekening? Ontdek 12 makkelijke bespaartips en kijk of jij kunt besparen. Doe de test!
- Kringloopwinkels in de buurt. Geef spullen een tweede leven en shop duurzaam. Vind snel de leukste kringloopwinkels bij jou in de buurt.
- Wat hoort in welke afvalbak? Twijfel je waar iets hoort? Gebruik de afvalscheidingswijzer en gooi je afval op de juiste plek.