Halverwege de middag vecht je tegen een serieuze middagdip. Ben je gewoon een beetje moe of is er sprake van oververmoeidheid?
Iedereen is wel eens moe. Het is druk op je werk, je hebt een pittig weekend achter de rug of je kinderen worden meerdere keren per nacht wakker. Vaak kun je deze vermoeidheid oplossen met een avondje vroeg naar bed. Anders is het, als je elke middag tegen de slaap vecht. Dan zou je best wel eens oververmoeid kunnen zijn. Oververmoeidheid herken je onder meer aan een bleek gelaat, duizeligheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en concentratieproblemen. Het is belangrijk dat je hiermee aan de slag gaat. Doe je dat niet, dan kan deze vermoeidheid ontaarden in een burn-out.
Te weinig slaap is een oorzaak van oververmoeidheid. Misschien lig je simpelweg te kort in bed, maar het kan ook zijn dat je kampt met slaapproblemen. Een verkeerd voedingspatroon, alcoholgebruik en weinig lichaamsbeweging kunnen hiervan de oorzaak zijn.
Ook stress of depressiviteit zijn niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Heb je het gevoel dat je werk je boven het hoofd groeit, praat daar dan over met je leidinggevende. Hij is er ook bij gebaat dat je je werk kunt blijven doen. Je kunt ook contact opnemen met je bedrijfsarts. Als je te lang doorloopt met vermoeidheidsklachten, loop je het risico dat je langdurig uitvalt.
En dan is er nog een aantal lichamelijke aandoeningen die je nachtrust kunnen verstoren, zoals slaapapneu, bloedarmoede, diabetes of allergieën. Naast slaaptekort kan ook vitaminetekort een reden zijn voor vermoeidheid. Je huisarts kan dit voor je onderzoeken.
Twijfel je over je klachten? Op internet vind je verschillende testen die je kunnen vertellen of je gewoon moe bent of tegen een burn-out aan zit.
Wil je meer weten over duurzame inzetbaarheid, neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.