News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

HR Manager Monique over vitaliteit

Monique is HR Manager bij Arte, een bedrijf dat zich specialiseert in op maat gemaakte keukenbladen van topkwaliteit materialen. Arte telt ongeveer 100 medewerkers en de helft hiervan werkt in de productie. Maatschappelijke verantwoordelijkheid staat hoog in het vaandel. Sterker nog, Arte is koploper op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het bedrijf is zelfs Bcorp+ gecertificeerd. Om deze reputatie te bereiken én te behouden, zijn tevreden en gezonde medewerkers cruciaal. We spraken met Monique om meer te weten te komen over het vitaliteitsbeleid binnen het bedrijf.

 

Het vitaliteitsbeleid van Arte

Monique heeft in haar rol als HR Manager al 12 jaar lang een centrale plek binnen Arte. Het vitaliteitsbeleid van het bedrijf is gebaseerd op de gezondheid van medewerkers. Open gesprekken aangaan en gezondheidschecks uitvoeren werken hierbij stimulerend, volgens Monique. Die gezondheidschecks worden eens per 3 jaar uitgevoerd. Dit lijkt misschien weinig, maar het is juist heel effectief. Zo hebben de medewerkers voldoende kans om aan het werk te gaan met de uitkomsten.

 

Bewustwording van gezondheid

De gezondheidschecks zijn een belangrijk onderdeel van het vitaliteitsbeleid, maar het blijft hier niet bij. Nadat de checks zijn uitgevoerd, wordt actie ondernomen. Alle medewerkers worden hierbij betrokken als ze dat willen, ongeacht hun huidige levensstijl. Monique organiseert samen met haar collega’s verschillende workshops om de bewustwording rondom gezondheid te vergroten. Een voorbeeld hiervan is de stoppen-met-roken cursus. Deze cursus vindt niet alleen onder werktijd plaats, ook de partners kunnen hierbij betrokken worden. En met succes: 9 van de 10 rokers zijn nu nog steeds gestopt.

 

Een rookvrij en slaaprijk team

De stoppen-met-roken cursus was niet het enige initiatief. Monique vertelt dat er nog veel meer georganiseerd wordt voor de medewerkers. Denk aan gezonde voeding in de kantine, een fietsplan of een (slaap)coach. Zo probeert Monique telkens een haakje te vinden om alle medewerkers mee te nemen in het vitaliteitsbeleid. Dat is een continue inspanning. Gelukkig levert het veel op. Een grote groep collega’s is vaak al meteen enthousiast. Uiteindelijk steken zij andere collega’s aan met hun enthousiasme. 

 

Fysieke en mentale gezondheid

De medewerker centraal stellen, dat is volgens Monique het allerbelangrijkste. Oprechte interesse en betrokkenheid tonen. Een open gesprek aangaan met de medewerkers en een luisterend oor bieden. Dat is topprioriteit bij Arte. Het vitaliteitsbeleid gaat niet alleen om de fysieke gezondheid. De mentale gezondheid is minstens zo belangrijk. Leef je in en denk mee. Bedenk waar nodig oplossingen om de medewerker tegemoet te komen. Denk bijvoorbeeld eens aan persoonlijke roosters, dit kan een hoop stress wegnemen. Zo kun je medewerkers enorm helpen. 

 

Tips voor het opstarten van een vitaliteitsbeleid

Monique adviseert alle bedrijven de medewerker op de eerste plek te zetten. Alleen zo realiseer je betrokken en tevreden medewerkers die blij naar hun werk gaan. Neem de drempel weg, bied een luisterend oor en denk met je medewerkers mee, raadt Monique aan. Dat is de sleutel tot succes. Zorg dat medewerkers zich fijn voelen op de werkvloer. Zo voelen ze zich gewaardeerd en zetten ze dat stapje extra.

 

Hoe vitaal is het bedrijf waar jij werkt?

Jij als medewerker van de interieurbouw en meubelindustrie doet ertoe. Voel je dat ook zo in het bedrijf waar je werkt? Of ben je benieuwd wat jouw werkplek kan doen om de vitaliteit te vergroten? Neem dan gerust op met Jouw Toekomst Adviseur. We helpen je graag verder.

 

Nationale Vitaliteitsweek 2023

De Nationale Vitaliteitsweek is van 25 tot en met 29 september 2023. Deze week is bedoeld voor iedereen die vitaliteit belangrijk vindt, zowel mensen als organisaties. Het doel van deze week is om vitaliteit structureel op de agenda te zetten van Nederlandse organisaties. Een mooi initiatief wat ons betreft!