Vermoeidheid, kriebels en benauwdheid. Naast de vrolijke bloemetjes en lammetjes in de wei brengt het voorjaar ook een aantal kwaaltjes met zich mee. Wat kun je daaraan doen?
Voorjaarsmoeheid
Net als het lekker weer begint te worden, wil jij het liefste onder een dekentje op de bank liggen. Dat is wat voorjaarsmoeheid met je doet. Je hebt weinig energie en je wilt wel van alles, maar je hebt er geen puf voor. Volgens de deskundigen is gebrek aan vitamine D de boosdoener. Vitamine D verhoogt je weerstand en zorgt ervoor dat je serotonine op peil blijft. Er is een wetenschappelijk verband tussen een tekort aan serotonine en depressies. De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D. In de wintermaanden is er minder zon dus maak je minder aan. Bovendien verbruik je in de herfst en de winter meer energie. Een snelle optelsom laat zien dat in maart wel door je energievoorraad heen bent. Vitamine D zit in vette vis, maar je kunt natuurlijk ook een supplement slikken. Ben je langer dan 2 weken somber, neem dan contact op met je huisarts.
Slapeloosheid
Veel mensen slapen slecht in het voorjaar. Daardoor zijn ze minder fit, minder geconcentreerd en sneller geïrriteerd. Het kan zijn dat jouw biologische klok in de war is door het verzetten van de klok. Het stijgen van de buitentemperatuur is een andere oorzaak. Haal je winterdekbed van je bed en slaap met open raam. Kan je de slaap dan nog niet vatten, probeer dan een wandeling in de natuur. Beweging is altijd goed. Tijdens een wandeling kan je bovendien alles op een rijtje zetten waardoor je stressniveau daalt. In het voorjaar is de lucht ook nog eens gevuld met geuren die vergelijkbaar zijn met etherische oliën. Deze werken verkwikkend en ontspannend en zorgen ervoor dat je beter slaapt.
Allergieën
Als er pollen in de lucht hangen kun je last hebben van niezen, jeuk en hoofdpijn. Hooikoortspatiënten doen er verstandig aan een verstuiver in huis te halen voor het pollenseizoen weer losbarst. Hooikoorts en allergieklachten zou je ook kunnen behandelen met lichttherapie. Infrarood licht zorgt ervoor dat het neusslijmvlies minder gevoelig wordt voor allergenen. Voordeel van deze therapie is er geen bijwerkingen zijn.
Blijft de vraag of je echt te maken hebt met een allergie of dat er misschien toch sprake is van Covid-19. Volgens het RIVM kun je een pollenallergie herkennen doordat de klachten erger worden als je naar buiten gaat. Waterige en jeukende ogen zijn klachten die bij een allergie voorkomen en niet bij corona. Bovendien komt een allergie komt meestal zonder koorts of spierpijn. Twijfel je? Laat je dan altijd testen.