News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Mantelzorger? Dit is er voor jou geregeld

Deze week is het de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet altijd dat zij opgroeien in situatie die anders is dan die van anderen. Zij zorgen voor een ouder, een broer of zus of voor een grootouder of goede buur. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Het geeft voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Zo maken jonge mantelzorgers zich meer zorgen dan leeftijdsgenoten. Ook missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Het is goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Mogelijk zijn de volgende filmpjes herkenbaar voor jou of mensen om je heen.

Meer informatie vind je op de website van De week van de jonge mantelzorger

Op 3 juni van 13.30 uur – 15.00 uur kan je bij CNV Actief gratis het webinar ‘Zorgen, dat werkt niet lekker’ volgen. Tijdens dit webinar bekijken we wat de impact van mantelzorgen op jouw leven is, hoe je een goede balans kunt vinden en waar je voor hulp en ondersteuning terecht kunt. Aanmelden kan via deze link. Kan je niet deelnemen aan het webinar, maar wil je meer weten over mantelzorg? Volg dan de cursus Mantelzorg uit onze catalogus.

Welke regelingen zijn er voor mantelzorgers? 
  • Voor informatie en advies kun je bij diverse instanties terecht en je kunt ook gebruik maken van een aantal regelingen. Zo is er voor mantelzorgers calamiteitenverlof en zorgverlof, kortdurend en langdurend. Als je langdurig zorgverlof opneemt, houd er dan rekening mee dat deze dagen niet worden betaald. Het verlies aan inkomen kun je niet opvangen.
  • Een Persoonsgebonden budget (PGB) is een bedrag waarmee je zelf jouw zorg kunt regelen. Er zijn 4 verschillende PGB's. Op de pagina’s van de Rijksoverheid lees je meer over dit budget.
  • In veel aanvullende pakketten van zorgverzekeringen zijn vergoedingen voor mantelzorg opgenomen. Zo is er vaak een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar die je kan helpen bij bijvoorbeeld regelingen, financiën en het vinden van vervangende (mantel)zorg of respijtzorg voor als je zelf de zorg een tijdje niet kunt uitvoeren. Word je ziek of ga je op vakantie, dan kun je een aantal dagen per jaar (professionele) vervangende mantelzorg krijgen. Welke vergoedingen in jouw situatie mogelijk zijn, is afhankelijk van jouw aanvullende verzekering. Neem hierover contact op met jouw zorgverzekering.
  • Er zijn ook gemeenten die de kosten van een mantelzorgmakelaar vergoeden. Neem hiervoor contact op met het wmo-loket van je gemeente. Voor meer praktische informatie en ondersteuning kun je terecht bij Regelhulp en MantelzorgNL. Of neem voor vragen en advies contact op met CNV Vakmensen.

 

Gerelateerd Nieuws

De zorgen van mantelzorgers

Nederland kent ongeveer 4,4 miljoen mantelzorgers en dat aantal g...
Lees meer