Het lijkt te kinderachtig voor woorden maar helaas wordt er net als op school ook op het werk gepest. Iedere dag worden werknemers in meer of mindere mate gepest door collega’s. Soms ook door hun leidinggevenden. Vaak zwijgen werknemers uit schaamte of ze geven het slachtoffer de schuld terwijl leidinggevenden een andere kant op kijken.
Bij pesten gaat het niet alleen om grapjes of vervelende opmerkingen maken ten koste van de ander. Schelden of beledigen komen ook vaak voor, maar ook iemand negeren of bewust buitensluiten, zinloze taken geven, in het openbaar iemand terecht wijzen of expres een verkeerde beoordeling geven. Het gaat vaak om gedrag waartegen de gepeste werknemer zich niet goed kan verdedigen Dit is niet alleen schadelijk voor de gepeste collega, maar het heeft ook negatieve invloed op de mensen die er getuige van zijn. Zij voelen zich vaak machteloos en hebben minder plezier in hun werk. Dit beïnvloedt de cultuur en sfeer op de afdeling en uiteindelijk gaat het ook ten koste van de kwaliteit van het geleverde werk en het product. Daarnaast stijgt de kans op ziekteverzuim aanzienlijk. Kortom, iedereen heeft er in meer of mindere mate last van als er binnen het bedrijf wordt gepest.
Wat kun je doen als er op het werk wordt gepest?
Het is belangrijk voor alle partijen dat het pesten zo snel mogelijk stopt. Ben je getuige van pesterijen, maak dat dan direct bespreekbaar. Dat geldt zeker ook als je slachtoffer bent. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het is om eruit te komen. Ga de pester niet uit de weg, maar probeer rustig en krachtig het gesprek aan te gaan. Als dit niet lukt, vraag dan hulp bij een collega, leidinggevende of vertrouwenspersoon binnen het bedrijf. Levert dit ook niet het gewenste resultaat op, leg dan de feiten vast en meldt dit daarna ook schriftelijk aan je werkgever, bijvoorbeeld via een e-mail. De werkgever is wettelijk verplicht om pesten zoveel mogelijk te voorkomen.