We hebben er even op moeten wachten, maar binnenkort zijn ook Nederlanders die niet in de zorg werken en mensen zonder medische indicatie aan de beurt voor een vaccinatie tegen het coronavirus.
Wat voor de een een zegen is, is voor de ander een groot schrikbeeld. Zo’n 35 procent van de volwassenen heeft een vorm van prikangst. Ze worden misselijk of duizelig of ze geven zelfs over of vallen flauw. Uit angst hiervoor laten sommigen zich daarom helemaal niet inenten, wat dan weer risico’s voor hun gezondheid met zich meebrengt.
De angst voor de naald zou zijn geworteld in het verleden. Lang geleden moesten we alles waar zwaarden en prikken aan te pas kwamen immers bekopen met de dood. Flauwvallen is de ultieme fight or flightreactie.
Tot zover de theorie. Wat kun je doen om te voorkomen dat je van je stokje gaat als je wordt gevaccineerd?
- Praat met anderen over je angst. Vraag iemand met je mee te gaan als je wordt gevaccineerd.
- Eet en drink voldoende voor je wordt geprikt. Zorg er ook voor dat je voldoende uitgerust bent.
- Vertel degene die je prikt dat je bang bent.
- Kijk de andere kant op als je wordt geprikt.
- Ontspan. Adem diep in en uit en tel tot 5.
- Probeer aan andere dingen te denken. Zing een liedje in je hoofd of visualiseer het avondeten van de dag ervoor.
- Houd je bloeddruk hoog om te voorkomen dat je flauwvalt. Span je spieren aan in je benen of billen en focus je daarop.
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een app die je rustiger maakt en tegelijk monitort hoe stevig je nog op je benen staat. Je kunt meehelpen deze app te testen. In dit artikel lees je er meer over.
Krijg je je angst niet onder controle en moet je vaker worden gevaccineerd of moet je regelmatig je bloed laten testen, informeer dan bij je huisarts naar cognitieve gedragstherapie.