Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2018 slaapproblemen. Dat blijkt uit een enquête van het CBS. En dat terwijl slapen zo belangrijk is voor je dagelijks functioneren en je gezondheid. Langdurig slaaptekort verhoogt de kans op obesitas, Alzheimer, depressiviteit en hart- en vaatziekten.
Na een nacht met weinig slaap is het lastiger om je goed te concentreren, maak je meer fouten op het werk en ben je wat labieler dan normaal. Veel mensen weten niet dat slapen minstens zo belangrijk is als eten.
Gezondheidsrisico’s
Wanneer je consequent minder slaapt dan het aantal aanbevolen uren, dan kan dat zelfs grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Volwassen mensen hebben elke nacht gemiddeld 8 uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten en depressiviteit.
Voor jong en oud
Ook als je jonger bent is slapen belangrijk. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de lesstof beter opslaat in het langetermijngeheugen. Slapen bevordert je concentratievermogen. Als je oververmoeid raakt, word je onhandig en is de kans dat je fouten maakt groter. Voor het goed uitvoeren van je werk is voldoende nachtrust daarom ook van belang.
Beter slapen
Slaapproblemen kan je in veel gevallen verhelpen. Een paar uur voordat je naar bed gaat kan je beter geen koffie of cola drinken. Ook chocolade, thee of ice-tea kan je beter laten staan. De cafeïne in deze producten, heeft vaak meer dan 7 uur nodig om uit je lichaam te verdwijnen. Het advies is om overdag voldoende te bewegen, een warme douche te nemen voor het slapengaan en op tijd de computer, tablets en telefoons uit te zetten. Dat kan bijdragen aan een goede nachtrust.
Wil je ook het beste uit jouw nachtrust halen? In onze catalogus vind je cursussen over dit onderwerp. Als medewerker in de branche kun je ze gratis volgen: