Onregelmatig werk kan klachten opleveren. Vooral werken in de nacht is een boosdoener. Op langere termijn loop je meer risico op hart- en vaatziekten, spijsverteringsproblemen en chronische vermoeidheid. Wat kan je doen?
Het menselijk bioritme is erop gericht overdag actief te zijn en ’s nachts te slapen. Als je onregelmatig werkt dan kan dat klachten opleveren. Nachtwerk is het meest belastend. Het verstoort je biologische klok, daardoor loop je op langere termijn meer risico op hart- en vaatziekten en spijsverteringsproblemen. Ook loop je meer risico op diabetes B type II. Slaapproblemen komen nog vaker voor. Die kunnen leiden tot chronische vermoeidheid en brengen fouten op het werk met zich mee.
Als je op andere tijden gaat werken dan houden je hormoonhuishouding, je spijsvertering en je bloeddruk in principe hetzelfde ritme aan. Na verloop van tijd past het zich aan. Het laat zich raden dat je lichaam behoorlijk in de war raakt als je vervolgens weer op normale tijden gaat werken.
Je werkgever kan je helpen door voorwaarts te roteren. Dat wil zeggen van een vroege dienst, naar een late, naar een nachtdienst. Wat kan je zelf doen?
- Zorg goed voor jezelf als je dag- en nachtritme omgekeerd is. Drink weinig alcohol, eet gezond en beweeg tussen de diensten door.
- Zoek naar regelmaat in de onregelmatige diensten. Eet op vaste tijden en ga op dezelfde tijd naar bed.
- Slaap minstens 7 uur per etmaal.
- Doe goed getimede powernaps. Dat wil zeggen: doe een dutje van een half uur vóór de man met de hamer langskomt. Uit ervaring weet je zelf het beste wanneer dat ongeveer is. Zet je timer op een half uur, dat is voldoende om energie op te doen. Als je langer slaapt dan gaat dan weer ten koste van de nachtrust.
- Gebruik eventueel een lichtbril. Deze kan je helpen bij het verleggen van je bioritme. Blauw licht houdt je wakker, oranje licht maakt slaperig. Als je de oranje bril opzet voor je naar bed gaat, val je makkelijker in slaap.