Bij deze titel denk je waarschijnlijk dat dit artikel over meer bewegen gaat. Maar stofzuigen is óók op een andere manier erg gezond. Door regelmatig stofzuigen verminder je de houtstofdeeltjes in de lucht. En dat is beter voor je gezondheid! We leggen je uit hoe dat zit.
Risico’s van te veel houtstof
In de interieurbouw en meubelindustrie wordt veel met houtbewerkingsmachines gewerkt. Door het bewerken van hout, zoals schuren en zagen, komen kleine houtstofdeeltjes vrij. En vooral de kleine deeltjes zijn niet gezond. Wanneer er te veel kleine deeltjes in de lucht zijn, kan het zorgen voor irritatie aan je huid, ogen of slijmvliezen. Je kunt hierdoor last krijgen van astma, eczeem of huiduitslag. Stof van hardhout is door de overheid geclassificeerd als kankerverwekkend en zachthout als verdacht kankerverwekkend. Belangrijk dus om zo weinig mogelijk houtstof in de lucht te hebben.
Onder de 2 mg/m3 blijven
De overheid heeft een grenswaarde vastgesteld waar de hoeveelheid houtstof onder moet blijven. Dan is het gezondheidsrisico zeer beperkt. Deze grenswaarde is 2 milligram per kubieke meter. Over een dag van 8 uur moet de gemiddelde waarde in de lucht onder deze 2 mg/m3 blijven. Wanneer aan de machines afzuiging is en er regelmatig gestofzuigd wordt, dan is de kans groot dat de hoeveelheid houtstof onder de 2 mg/m3 blijft. Wat je vooral niet moet doen is bezemen of perslucht gebruiken, want dan dwarrelt het houtstof op in de lucht en heb je voor een korte tijd een zeer hoge blootstelling. Bovendien is het ineffectief, want dat dwarrelende houtstof gaat later weer ergens neerdalen.
Checklist houtstof
Ook zonder metingen kun je constateren of het risico op je werkplek beperkt is of te hoog is. Hiervoor is een speciale checklist opgesteld. Doe de check en ontdek hoe jouw werkplek scoort!