News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Week van de Mentale Gezondheid: praat met elkaar!

Van 3 tot en met 8 juni is de Week van de Mentale Gezondheid. Een belangrijke periode, waarin we extra aandacht besteden aan geestelijke gezondheid. Op de website van De Fitte Medewerker lezen we dat veel medewerkers kampen met psychische klachten zoals stress, depressie of angsten. Ook in de interieurbouw en meubelindustrie kunnen we hiermee te maken hebben. Deze week biedt een perfecte gelegenheid om hierover te praten en actie te ondernemen.

 

Waarom is deze week belangrijk?

Een beetje stress ervaren is niet erg. Structureel stress ervaren is wél vervelend. Stress brengt symptomen als vermoeidheid, prikkelbaarheid en slapeloosheid met zich mee. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 1 op de 6 medewerkers last heeft van burn-out klachten en dat 1 op de 7 medewerkers psychische problemen ervaart. Deze cijfers gelden dan wel voor alle branches in heel Nederland, maar ook in onze branche is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. 

 

Wat kun jij doen?

De Week van de Mentale Gezondheid is er om jou en je collega’s een steun in de rug te bieden. Door tijdens deze week meer aandacht te hebben voor mentale gezondheid, gaan jij en je collega’s hopelijk het gesprek met elkaar aan. Zit je ergens mee, of ervaar je psychische klachten? Maak het bespreekbaar! Zo creëren we met z’n allen meer begrip voor dit onderwerp. 

 

Mentale gezondheid bespreekbaar maken: zo doe je dat

  1. Geef elkaar de ruimte en wees geduldig.

Ga het gesprek met elkaar aan en geef niet meteen op. Vraag door als je collega daarvoor openstaat. En wees geduldig als iemand het moeilijk vindt om over een bepaald onderwerp te praten. 

  1. Creëer bewustwording

Informeer elkaar over psychische klachten en de gevolgen hiervan. Dit kan met elkaar of via je werkgever.

  1. Signalen herkennen

Het kan best lastig zijn om signalen te herkennen. Merk je dat iemand somber of neerslachtig is, of zich anders gedraagt dan normaal? Meld dit dan bij je leidinggevende of maak het zelf bespreekbaar. 

Oók belangrijk tijdens deze week: beweging!

Een belangrijk onderdeel van deze week is het stimuleren van lichaamsbeweging. Beweging zorgt voor de aanmaak van endorfine, wat bijdraagt aan een betere stemming en meer energie. Werkgevers kunnen dit ondersteunen. Dat kan groots; door bijvoorbeeld een sportles te organiseren. Het kan ook kleiner, door met collega’s te gaan wandelen of fietsen. Het hoeft niet moeilijk te zijn!

Loop je vast, of heb je last van mentale klachten en heeft dit zijn weerslag op je privé- en werkleven? Neem dan gerust contact op met één van Jouw Toekomst Adviseurs voor een ontwikkel- of coachgesprek.