Van winterdip tot bevroren tenen, de wintermaanden zijn fysiek vrij zwaar. Met deze tips kom je het koude seizoen goed door.
Een goede weerstand is het hele jaar door belangrijk, maar in de wintermaanden wordt er nog meer aandacht aan gegeven. Er zijn verschillende manier om je weerstand te ondersteunen in de wintermaanden. Hieronder vind je een aantal tips.
Sporten
Warm bij de kachel blijven zitten is lekker, maar regelmatig sporten in de winter kan zorgen voor een fitter en energieker gevoel. Buiten kan je hardlopen of wandelen en bij écht winterweer kun je schaatsen of een sneeuwballengevecht houden. Maak je spieren voor het sporten warm en los door een warming-up te doen en kleed je in laagjes. Toch liever binnenblijven? Dan kan je binnen een work-out doen, in de sportschool maar ook in je eigen woonkamer. Op YouTube kun je genoeg inspiratie voor workouts vinden.
Gezonde voeding
Gezond eten is belangrijk voor je weerstand. Probeer voldoende vezelrijke voeding te eten, zoals volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. De koudere maanden bieden veel gezonde wintergroenten. Denk aan aardperen, bloemkool, boerenkool, prei, koolraap, pastinaak, spruitjes, schorseneer, rode kool en wortelpeterselie. En wat dacht je van een lekkere stamppot?
Met gezond eten zorg je voor voldoende vitamines en mineralen voor een goed werkend immuunsysteem. Belangrijke vitamines en mineralen voor je weerstand zijn B6, B11, B12, C, D3 en ijzer, koper, selenium (seleen) en zink. Daarnaast zorgt vitamine D mede voor een goede weerstand. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Wanneer de zon minder krachtig is, kan een supplement met vitamine D een zinvolle aanvulling zijn.
Slaap
Ook voldoende nachtrust is belangrijk voor je weerstand. Wanneer je slaapt, krijgt je lichaam de kans te herstellen en zich te weren tegen invloeden van buitenaf. Je immuunsysteem werkt met een geheugenfunctie en slapen helpt om bestaande herinneringen te versterken in je lange termijngeheugen. Wanneer je immuunsysteem iets tegenkomt wat lichaamsvreemd is, wordt deze informatie opgeslagen in het geheugen van de afweercellen. Uit onderzoek blijkt dat vooral diepe slaap gunstig is voor het geheugen van je afweercellen. Deze kunnen dan beter de nodige informatie opslaan.