News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo blijf je gehydrateerd

Ongeveer 60% van je lichaam bestaat uit water. Water geeft energie, is bevorderlijk voor je spijsvertering en houdt huid en haar gezond. Het is dus belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven. Hoe doe je dat?

Een veel gehoord advies is om 1,5 tot 2 liter vocht per dag tot je te nemen. Hierbij moet je rekening houden met je lichaamsbouw, de weersomstandigheden, sportactiviteiten en voeding. Houd de signalen van je lichaam, zoals dorstgevoel en de kleur van je urine, dus goed in de gaten! We zetten nog een aantal tips voor je op een rijtje.

1. Begin je dag met een glas water
’s Nachts ontgift je lichaam en produceert het afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden vervolgens afgevoerd via zweet, urine en ontlasting. Bij dit proces heeft je lichaam water nodig. Het is daarom goed om na het ontwaken direct een glas water te nemen. Dit helpt om de afvalstoffen van de nacht af te voeren en zorgt voor een goed begin van de dag.

2. Herken je dorstgevoel
Na dit eerste glas water is het goed om je dorstgevoel in de gaten te houden en de kleur van je urine als graadmeter aan te houden of je wel genoeg vocht binnen krijgt. Het dorstgevoel kun je onder meer herkennen aan een droge keel en een dik aanvoelende tong. Je lichaam geeft dit signaal door aan je hersenen wanneer je tussen de 1 en 2% aan lichaamsvocht bent verloren. Jij herkent dit signaal als een dorstgevoel. Het drinken van water is dan het meest doeltreffend. Wanneer je geen gehoor geeft aan het dorstgevoel kunnen er ook andere lichamelijke klachten optreden.

3. Check de kleur van je urine
Een ander belangrijk signaal is de kleur van je urine. Een handig kleurenschema kan je hier vinden. Als je urine een lichtgele of goudgele kleur heeft is de vochtbalans in orde. Heb je weinig urine of is deze donkergeel tot bruin van kleur dan kan dit een teken zijn dat je meer vocht nodig hebt. ’s Ochtends of als je net intensief hebt gesport kan je urine ook donkerder van kleur zijn.

Is je urine licht van kleur, dan kan dit kan erop wijzen dat je teveel drinkt. Hierdoor is het mogelijk dat je lichaam belangrijke mineralen en zouten niet kan opnemen waardoor je niet fit voelt.

Raadpleeg je huisarts bij erg schuimende urine en/of als de kleur bruin, paars, groen, rood is of bij pijn tijdens het plassen.

4. Drink op vaste momenten en niet de hele dag door kleine slokjes
Overal zie je tegenwoordig de mooiste (herbruikbare) flesjes water op tafel staan waaruit steeds kleine slokjes worden gedronken. Het risico bestaat dat je hiermee niet drinkt op de momenten dat je lichaam het nodig heeft, maar uit gewoonte en mogelijk te veel. Beter is op bepaalde momenten op de dag grotere hoeveelheden te drinken, dit heet bulkdrinken. Naast koffie of thee drink je dan zo’n 8 glazen water over de dag. Je begint de dag met 2 glazen water. Vervolgens drink je een half uur voor de lunch 2 glazen en in de middag en avond nog een 2. Als je hebt gesport of bij temperaturen boven de 35 graden is meer drinken natuurlijk geen probleem. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan is het zeker verstandig om meer water te drinken.

5. Drink je water niet te koud
Het lijkt aantrekkelijk om bij warm weer een lekker koud drankje te nuttigen. De meest ideale temperatuur voor je drankje is echter tussen de 10 en 15 graden. Bij het drinken van een ijskoud drankje krijgen je hersenen het signaal dat je lichaamstemperatuur omhoog moet en daardoor krijg je het nog warmer. Daarbij kun je er maagklachten en hoofdpijn van krijgen. Thee drinken tijdens warm weer zorgt voor een tegenovergesteld effect: je hersenen krijgen een seintje dat het lichaam moet afkoelen waardoor je het iets minder warm krijgt.

6. Neem ook voeding met veel vocht en mineralen
Naast water drinken kun je ook met voeding zorgen dat je vocht binnen krijgt. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten veel vocht en mineralen. Voorbeelden hiervan zijn: sla, komkommer, tomaat, spinazie, watermeloen en ananas.

7. Vermijd alcohol en frisdrank
Alcohol onttrekt het vocht in je lichaam en zorgt ervoor dat je sneller uitdroogt. Hierdoor plas je vaker en zweet je sneller. Toch zin in een lekker biertje of wijntje? Drink dan naast ieder glas alcohol een glas water.

Voorkom bij dorst ook het drinken van frisdrank. Uiteraard zijn de suikers en zoetstoffen niet goed voor je lichaam. Daarnaast zorgen de suikers ook voor uitdroging en krijg je dus alleen maar meer dorst. Een gezond alternatief is water met stukjes fruit of kruidenthee.