News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo ga je om met oorlogsnieuws

Je hoort het veel mensen zeggen: “We hebben de coronapandemie net achter ons gelaten en dan komt het volgende alweer!” De stroom van nieuwsberichten over het oorlogsgeweld zal niemand zijn ontgaan. En het is behoorlijk dichtbij. Hoe ga je daarmee om?

Als je continu negatieve berichten leest, kan je jezelf daarin verliezen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat als je in de ochtend slechts een paar minuten naar ‘slecht nieuws’ hebt gekeken, dit voor een groot deel van de dag je stemming kan bepalen. Het is ook frustrerend, er worden allerlei nare berichten en beelden jouw kant opgeslingerd en je kan er niks mee. Er wordt geen oplossing geboden en je hebt er geen invloed op. Soms kan je helpen, bijvoorbeeld door geld over te maken naar het goede doel of bij te dragen aan een concrete actie zoals het inzamelen van hulpgoederen. Maar toch blijft het gevoel van machteloosheid bestaan.

Wat helpt wel?
Praat erover met mensen in je omgeving. Wat doet het met je? Wat ervaar je? Dat kan de stressgevoelens verminderen. Actie ondernemen helpt ook, of dat nu direct gerelateerd is aan het nieuws (zoals een liefdadigheidsactie) of een rondje lopen of fietsen om de zinnen te verzetten.

  • Stel jezelf minder bloot aan het negatieve nieuws. Psychologen noemen dit ook wel een nieuwsdieet. Vermijd teveel prikkels: geen push berichten op je telefoon, onderdruk de neiging om elke keer naar een nieuwssite te gaan en steeds te refreshen. En zorg dat je niet gelijk in een nieuwsprogramma valt als je de autoradio aanzet.
  • Maak bewust een keuze in hoe je wél op de hoogte wilt blijven. Leg jezelf een tijd- of brongebaseerd dieet op. In het eerste geval stel je een maximum tijd waarin je met het nieuws bezig mag zijn, in het tweede geval beperk je je tot 2 of 3 bronnen die je vertrouwt.
  • En tot slot zorg ervoor dat je ook nog leuke dingen blijft doen ter ontspanning en als afleiding. Koester de kleine geluksmomentjes.

(Bron: Tiggelaar.nl)