News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Oude matrassen niet meer verbranden maar recyclen

Een nieuw leven voor ieder matras. Hoe mooi is dat? In Nederland worden jaarlijks meer dan 1,5 miljoen matrassen afgedankt en verbrand. Gelukkig zien we steeds vaker dat gebruikte matrassen gerecycled worden. Het doel van Matras Recycling Nederland (MRN) is om 75% van de consumentenmatrassen in Nederland te recyclen. Marcel Busman is vanaf het begin betrokken geweest bij de administratie van MRN. Zo heeft hij heeft geholpen de portal te bouwen en hij kent alle regelingen op zijn duimpje.

 

De start van MRN

Marcel is werkzaam voor branchevereniging CBM en financieel betrokken bij MRN. Hij vertelt over de start van Matras Recycling Nederland. Vijf grote Nederlandse matrasproducenten hebben de handen ineengeslagen. Ze vonden het noodzakelijk matrassen te recyclen in plaats van verbranden. Vanuit hier is een wettelijke verplichting vanuit de AVV voortgekomen. Het motto is: niet verbranden, wél recyclen.

 

Het proces van MRN uitgelegd

Matrassenfabrikanten zijn verplicht een bijdrage te betalen aan Matras Recycling Nederland. 

Om het recyclen van matrassen te stimuleren, wordt aan gemeenten en inzamelaars een vergoeding voor de verwerkingskosten gegeven. Die vergoeding wordt betaald van de geïnde bijdrage bij de matrassenproducenten. Dat werkt zo:

Recyclingproces van Matras Recycling Nederland

Een beter milieu voor ons allemaal

We willen allemaal een beter milieu. Op deze manier dragen matrassenfabrikanten en -inzamelaars een steentje bij. Door matrassen te recyclen in plaats van verbranden, worden er nieuwe grondstoffen uit de matrassen gewonnen. Dit kan opnieuw gebruikt worden voor andere producten. 

 

Hoe kun jij helpen?

Een beter milieu begint bij jezelf. Ook jij kunt je steentje bijdragen. Jij kunt ervoor zorgen dat jouw matras gerecycled wordt, in plaats verbrand. Hoe doe je dat? Allereerst zorg je ervoor dat je matras droog ingezameld wordt als je deze wegdoet. Zet je matras dus niet zomaar aan de weg, maar informeer eerst bij je gemeente of milieustraat hoe je het matras droog kunt inleveren. Een andere optie is om je oude matras in te leveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Zo maken we de keten circulair!

 

Bron foto: RetourMatras