Houtbewerkingsmachines worden volop gebruikt in de interieurbouw en meubelindustrie. We kunnen niet zonder! Maar verkeerd gebruik ervan brengt risico’s met zich mee. Gelukkig zijn houtbewerkingsmachines in Nederland standaard uitgerust met beschermkappen. Deze kappen beschermen je vingers tegen de bewegende delen. Toch moet je altijd goed op blijven letten als je een houtbewerkingsmachine gebruikt.
Blijf alert!
Oók als je dagelijks met een houtbewerkingsmachine werkt. We zien bijvoorbeeld vaak dat de beschermkap veel te hoog boven het werkstuk hangt. Dat is niet veilig. Bij elke klus pas je de beschermkap aan. Dit gebeurt op basis van de hoogte van het werkstuk. Neem hier goed de tijd voor, dan loop je het minste risico.
Benieuwd wat je verder kunt doen om zo veilig mogelijk om te gaan met een houtbewerkingsmachine? Volg dan deze tips op:
Gebruik een duwhoutje
Heel belangrijk bij het geleiden van hout, of als je het nét dat laatste zetje wilt geven. Gebruik altijd een duwhoutje. Mocht je toch uitschieten, dan komt het duwhoutje in de zaag en niet je vinger. Wel zo fijn!
Juist gereedschap
Het klinkt logisch, maar het wordt nog wel eens door elkaar gehaald. Gebruik altijd het juiste gereedschap voor houtbewerkingsmachines. Er is een onderscheid tussen handmatige (MAN) en mechanische (MEC) machines. Gebruik MEC-gereedschap alleen op machines met een mechanische toevoer. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat het hout ongecontroleerd kan terugslaan. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken.
Correct spouwmes
Het spouwmes is een essentieel onderdeel van de zaagmachine. Zorg dat het spouwmes goed past bij het zaagblad. Stel ook de afstand juist in: 3 tot 8 mm van het zaagblad. Zo voorkom je dat houtresten onverwachts kunnen rondvliegen of dat het werkstuk terugslaat.
Waar is de noodstop?
Zorg ervoor dat je altijd weet waar de stopknop of noodstop zit. Gaat er iets mis? Dan kun je de machine direct uitzetten.
Veiligheid staat voorop – ook bij het gebruik van houtmachines. Werk dus met aandacht en blijf alert. Zo voorkom je letsel en behoud je je kostbare vingers!
Meer tips? Lees dan verder op de pagina ‘arbeidsomstandigheden’.