News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Doelen stellen én bereiken: zo doe je dat!

Doelen stellen; dat doen we allemaal. Maar doelen stellen die ook nog eens haalbaar zijn? Dat is soms best lastig. Is het jou ook wel eens overkomen dat je een doel stelde, maar niet haalde? Je bent niet de enige. Maar het is wél zo fijn om doelen te stellen die je ook daadwerkelijk haalt. 

 

Wanneer is een doel haalbaar?

Als je een doel stap voor stap kunt bereiken, zónder dat het overweldigend voelt, is het haalbaar. Het is belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken, maar ook hoe je dat kunt doen. Stel bijvoorbeeld niet het doel om in één keer een grote klus helemaal zelf te doen als je daar nog geen ervaring mee hebt. Begin met kleine stappen, zoals het leren van een nieuwe techniek of het werken met een nieuw gereedschap.

 

Hoe stel je een haalbaar doel?

Gebruik de SMART-methode. Dit betekent dat je doel:

Specifiek is: Weet precies wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld: “Ik wil leren werken met een CNC-machine.”

Meetbaar is: Weet wanneer je je doel hebt bereikt. Bijvoorbeeld: “Ik wil binnen drie maanden een basisopleiding CNC-machine bedienen hebben afgerond.”

Acceptabel is: Jouw doel moet haalbaar zijn binnen de mogelijkheden die je hebt. Bijvoorbeeld: “Ik wil een CNC-machine leren bedienen, maar ik werk fulltime. Daarom kan ik één avond per week aan de cursus besteden.”

Realistisch is: Stel een doel dat bij je past en dat je kunt halen met de tijd en middelen die je hebt. Bijvoorbeeld: “Ik heb nog nooit met een CNC-machine gewerkt, dus ik begin met een basiscursus.”

Tijdsgebonden is: Geef jezelf een duidelijke deadline. Zo houd je het concreet en blijf je gemotiveerd. Bijvoorbeeld: “Ik wil binnen zes maanden in staat zijn om zelfstandig met de CNC-machine te werken op het niveau dat nodig is voor mijn dagelijkse werk.” 

 

Kleine stappen, groot resultaat

Een doel bereiken hoeft niet in één keer. Begin klein en vier je successen onderweg. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe techniek leren? Start met een korte cursus en oefen regelmatig. Je zult merken dat je stap voor stap vooruitgang boekt. Blijf vooral niet te streng voor jezelf. Soms kost iets meer tijd dan je had gedacht, en dat is helemaal oké. Het belangrijkste is dat je blijft leren en jezelf blijft ontwikkelen.

 

Hulp nodig?

Voor het halen van je doel, kun je ook met je leidinggevende afspraken of een concreet actieplan maken. Dit kan je helpen om jezelf te motiveren en steeds een stapje dichter bij je doel te komen. Vind je het lastig om te bepalen welke doelen voor jou geschikt zijn? Neem gerust eens een kijkje in onze catalogus óf neem contact op met Jouw Toekomst Adviseur