News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

5 tips bij baanverlies

Wanneer je je baan verliest of dreigt te verliezen dan levert dat enorm veel spanning en onzekerheid op. Dit vreet continu aan je. Je loopt met vragen rond waar je niet direct antwoord op krijgt. Deze 5 tips helpen je bij wat je wel en niet moet doen als je het slechte nieuws ontvangt.

Wat doe je als je hoort dat je je baan verliest?

1. Laat je emoties gaan.

Ieder mens reageert anders en ook iedere situatie van ontslag is anders. Soms komt het bericht als donderslag bij heldere hemel, in andere gevallen heb je het wel aan zien komen. De een reageert gelaten, de ander heel boos of verdrietig. Laat je emoties de vrije loop, alles is goed. Gun jezelf de tijd het baanverlies een beetje te verwerken.

2. Maak een vervolgafspraak met je werkgever en bereid dit gesprek voor.

Een ontslag is nooit zonder gevolgen. Naast het feit dat je je baan kwijt raakt, heeft een ontslag bijvoorbeeld ook financiële gevolgen voor je pensioenopbouw. Heb je recht op een transitievergoeding? Wat is de hoogte hiervan? Hoe zit het met een WW-uitkering? Wie vraagt deze aan? Waar let het UWV op en waar moet jij op letten? Je moet ook praktische zaken bespreken, zoals: wanneer is je officiële laatste werkdag? Hoeveel vakantiedagen heb je? Neem je deze op of worden deze uitbetaald? Wat ga je in de tussentijd doen? Allemaal belangrijke vragen die je aan jouw werkgever in het vervolggesprek kunt stellen.

Wat kan je beter niet doen bij baanverlies?

3. Teken geen documenten tijdens het ontslaggesprek.

Sommige werkgevers willen zaken meteen afhandelen. Het is heel gebruikelijk als je aangeeft de documenten op een rustig moment te willen lezen voordat je je handtekening zet. Zo voorkom je dat je onder druk of in alle emotie documenten ondertekent waarvan de inhoud onvoldoende tot je doordringt.

4. Neem de eerste weken geen grote beslissingen.

Omdat je emotioneel niet stabiel bent en veel stress ervaart, is het niet handig ineens grote beslissingen nemen. Het lijkt alsof je weer controle hebt over je eigen situatie, maar dat is schijn. Dus ga niet ineens verhuizen en gooi het roer niet compleet om.

5. Spreek niet negatief over collega’s of het bedrijf.

Het is belangrijk om op een goede manier je collega’s en het bedrijf te verlaten. Je weet namelijk nooit wat de toekomst brengt. Een goede referentie van je werkgever kan je helpen bij het vinden van een nieuwe uitdaging of wellicht kent je collega iemand in de branche waar jij aan de slag kunt gaan.

Een nieuwe baan zoeken?

Volg bijvoorbeeld de gratis online cursus Succesvol solliciteren (link) of Solliciteren met social media (link). Of misschien kan de cursus Personal branding je helpen?

Wil je meer weten, neem contact op met een van de Schaven aan jouw toekomst adviseurs. Bel of mail voor meer informatie: 023-515 8800 of info@schavenaanjouwtoekomst.nl.