News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Hoe digitalisering de interieurbouw en meubelindustrie veranderde

De afgelopen jaren speelde digitalisering een grote rol bij bedrijven. Kijk alleen al naar het afgelopen jaar: bijna 91% van de bedrijven digitaliseerde om de productiviteit te verhogen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Zo ook in de interieurbouw en meubelindustrie. Vroeger waren de werkzaamheden totaal anders dan nu. Veel van de traditionele technieken van toen, zijn inmiddels overgenomen door technologie. Welke veranderingen waren er in dit vakgebied? We nemen je mee op een trip down memory lane, oftewel: we blikken terug en kijken naar het nu.

Handig om te weten: wat is digitalisering precies? Digitalisering betekent dat je papieren informatie en handmatige processen omzet in digitale bestanden, zodat je ze op de computer kunt bewaren, gebruiken en delen.

 

Vroeger

 

Handwerk en ambacht

Vóór de digitalisering, zo’n 25 jaar geleden, was de interieurbouw en meubelindustrie afhankelijk van handwerk. Meubels werden gemaakt met zagen, hamers, schaven en vijlen. Het proces was arbeidsintensief en tijdrovend. Van het (in)meten of het hout of plaatmateriaal bewerken tot het assembleren van onderdelen: elke stap bestond volledig uit handwerk.

Ontwerpen

Ontwerpen werden met de hand (vaak op schaal) getekend op papier. Werd er iets gewijzigd in het ontwerp? Terug naar de tekentafel, want dan moest het ontwerp handmatig aangepast worden. In sommige gevallen moest dan een geheel nieuw ontwerp op tafel komen. Kun je je voorstellen hoe veel tijd dat kostte?

Productie

Houtbewerking werd gedaan met handgereedschappen. Machines als draaibanken en zaagtafels werden handmatig bediend. Ook het assembleren en afwerken werd volledig met de hand gedaan.

 

Nu

 

Technologische overname

Dankzij digitalisering zijn veel van deze processen geautomatiseerd en efficiënter geworden. Hieronder geven we wat voorbeelden van digitalisering in onze branche.

Computer-Aided Design (CAD)

Ontwerpen worden nu digitaal gemaakt met CAD-software. Het voordeel? Makkelijk en snel ontwerpen aanpassen en visualiseren in 3D. Niet meer terug naar de fysieke tekentafel dus.

Computer Numerical Control (CNC)

CNC-machines snijden of bewerken hout en andere materialen heel nauwkeurig. Ze worden geprogrammeerd met specificaties van het ontwerp. Dat maakt dat de CNC-machines uiterst precies zijn. Handmatig meten, snijden of schaven is daardoor niet meer nodig.

3D printen

Complexe onderdelen worden snel en nauwkeurig geproduceerd dankzij 3D printers. Deze techniek was vooral handig voor prototypen en unieke stukken, maar wordt nu steeds vaker toegepast in het productieproces. Zo’n 3D printer neemt een hoop werk uit handen en dat scheelt veel tijd en moeite.

Robots

Om meubels af te werken en te assembleren, worden robots ingezet. Ze kunnen taken die steeds terugkomen snel en langdurig uitvoeren. Niet meer handmatig aan de slag met de afwerking: dat verhoogt de productiesnelheid en capaciteit.

 

In een notendop

Digitalisering maakt productieprocessen sneller, geeft nauwkeurige resultaten, is flexibel én werkt kostenbesparend. Mooie ontwikkelingen dus! Toch zijn daar nog steeds goed gekwalificeerde medewerkers voor nodig, want die nieuwe technologieën moeten op de juiste manier ingesteld, toegepast en bediend worden. Medewerkers met actuele kennis van materialen, machines, software maar ook inzicht en ervaring in het vak. 

Wist je dat jij als medewerker in de interieurbouw en meubelindustrie een scholingssubsidie van €1000,- per jaar aan kunt vragen? Als je meer wilt weten over de voorwaarden, bekijk dan deze pagina eens. Wil je advies over welke opleiding het beste bij jou past? Neem dan gerust contact op met Jouw Toekomst Adviseur.