In deze tijd doe je je werk misschien op een andere manier dan voorheen. Dat biedt de kans om eens met andere ogen naar je baan te kijken. Wat gaat goed, wat kan beter, waar zitten je kwaliteiten en waar juist niet? Met jobcrafting, oftewel baanboetseren, kun je je baan beter laten aansluiten bij wat je wilt en kunt. Janet Knoop, loopbaancoach bij James, vertelt hierover.
Wat is jobcrafting?
Janet Knoop: "Bij jobcrafting bouw je aan je baan om deze beter aan te laten sluiten op je persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten. Je probeert je werk met kleine aanpassingen zo te veranderen dat het beter bij je past en je betrokkenheid, motivatie en tevredenheid toenemen. Je past je baan dus aan zonder dat je van baan verandert. Zo blijf je gezond aan het werk en beleef je meer uitdaging en plezier.”
Hoe werkt het?
“Je maakt eerst een overzicht van al jouw werkzaamheden. Vervolgens maken we samen onderscheid tussen taken en activiteiten die je graag doet en taken die veel energie vragen en moeite kosten. Daarna gaan we kijken of daar kleine wijzigingen in kunnen worden aangebracht. Je kunt ervoor kiezen om de uitkomsten hiervan te delen met je leidinggevende of collega’s. In sommige functies kun je niet zomaar veranderingen aanbrengen in je werk. Het is dan goed hierover te overleggen met je leidinggevende of collega’s, wat werkt wel en wat niet? Kan je zelf kleine veranderingen aanbrengen in je werk? Het kan voor jezelf verhelderend zijn om je taken op een rijtje te zetten en te bespreken met een coach.
Jobcrafting gaat trouwens niet alleen over taken, maar over de totale beleving van je werk. Dus ook over werktijden, reisafstand of werkplek/voorziening. Werk je bijvoorbeeld in ochtend- en avonddiensten, dan kan het helpen om met je collega’s te bespreken wie vroeg of laat wil werken. Dit kan per collega verschillend zijn en afhankelijk van voorkeur of thuissituatie. Zo kan 1 verandering zomaar voordeel bieden aan meerdere collega’s.”
Voor wie is het?
“Je kunt een traject individueel als werknemer volgen voor jouw eigen functie. Maar ook als team kan het heel waardevol zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken of het mogelijk is om taken uit te wisselen met een collega. Naast individuele coaching zijn daarom groepstrainingen mogelijk. Hierdoor kan het gesprek tussen collega’s op gang komen en kunnen er afspraken worden gemaakt over het uitwisselen van taken.
Of je dan alle rotklusjes aan je collega’s kunt overdragen? Er zijn natuurlijk altijd taken in je functie die minder leuk zijn of je minder aanspreken. Zolang er leuke klussen tegenover staan die je energie geven, hoeft dat niet erg te zijn. Maar ook hier helpt het om juist deze werkzaamheden te bespreken met je collega’s. Misschien is er een collega die deze taak juist heel leuk vindt en kun je ruilen met een taak die hem of haar minder aanspreekt.”
Wat kun je ermee?
“Door je werk uiteen te rafelen zie je welke aanpassingen het meeste kunnen opleveren. Je leert op welke manieren je kunt bouwen aan je werk naar een baan die je goed past. Uiteindelijk formuleer je concrete en haalbare werkverbeteringen. Zodat je baan blijft passen bij wat je goed kunt en écht graag wilt.”
Het je tips voor werknemers in de meubel- en interieurbouw?
“Denk niet te groot. Kleine aanpassingen kunnen al verschil maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan taken op het gebied van administratie, begeleiding van nieuwe collega’s of werkzaamheden in andere functies binnen je bedrijf.”
Meer weten? Neem voor meer informatie contact op met Jouw Toekomst Adviseur of James.