News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Train je focus

Geconcentreerd aan een taak werken zorgt dat je productief en effectief bent. Je raakt in een flow en dat werkt wel zo prettig. Maar waarom is het nou zo moeilijk om de focus vast te houden?

Als je werkt, ligt er bijna altijd wel afleiding op de loer: een mobiele telefoon, een kletsende collega of er lonkt een lekker broodje. Als je al dit soort voor de hand liggende afleiding wegneemt, kan je nog steeds afdwalen met je gedachten. Twijfel en onzekerheid zorgen voor een gedachtentrein die jou in ieder geval niet op het júiste spoor zetten. Naast al die externe factoren en gedachten is je brein ook nog eens zo geprogrammeerd dat het eigenlijk altijd openstaat voor iets dat interessanter is dan wat je op dat moment aan het doen bent. Er is een aantal manieren om je focus te verbeteren. Net zoals je een spier kan trainen die krachtig genoeg moet worden.

Tips voor het verbeteren van je focus
Allereerst zorg je ervoor dat je heel helder hebt wat je precies moet doen en waarom je dat moet (of wil) doen. Begrijpen wat het belang is van iets maakt het makkelijker om gefocust te zijn. En als het saai is hoe kan je het dan spannend maken? Daag jezelf uit door te proberen iets sneller te doen, of werk op een andere manier.

Een andere manier: Doe iets waar je helemaal met je aandacht ‘in het hier en nu’ moet zijn. Dit oefen je bijvoorbeeld met meditatie en yoga maar je kan ook een balspelletje doen waar je echt met je aandacht bij moet blijven, luister naar muziek of lees een boek of een lang artikel. Dwalen je gedachten toch af? Als je langere tijd elke dag een lang artikel leest zal je merken dat het steeds beter gaat.

Zelfdiscipline
Door dingen te doen waarvoor je veel zelfdiscipline nodig hebt, train je ook de focus. Dat heeft te maken met 2 verschillende functies in je hersenen die deels overlappen: die van aandacht beheersing en cognitieve beheersing. Denk aan een heel pittige interval training of elke dag een koude douche nemen. Doorgaan met iets wat je eigenlijk niet heel prettig vindt en waarbij je dus eigenlijk de signalen van je lichaam negeert, helpt je om de cognitieve beheersing te trainen waardoor je je ook langere tijd geheel kan focussen op een taak. Dus stap uit je comfort zone!

Als je de ‘focusspier’ eenmaal hebt getraind moet je hem wel blijven gebruiken. Dat gaat beter als je er goed voor zorgt: gezond eten, regelmatig bewegen, goed en voldoende slapen en ook pauzes nemen.

En wat kan je in je werk doen?

  • Stel prioriteiten: minder is meer en helpt de focus te houden.
  • Zorg voor deadlines maar wel met relatief korte aanlooptijd. Als de deadline nadert ben je vaak meer gefocust.
  • Zorg voor realistische verwachtingen. Als je het gevoel hebt dat het ‘niet haalbaar’ is ben je minder scherp.
  • Belangrijk voor goede concentratie is dat mensen zich gewaardeerd voelen, veiligheid en steun ervaren.

(Bron: https://wellbeingquotient.com/train-your-focus-muscle/)