News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Werken als freelancer of zzp’er

Freelancen of werken als zzp’er in de branche: het is een pad dat steeds vaker gekozen wordt. Begrijpelijk, want werken als zzp’er biedt voordelen. Zoals de vrijheid om zelf te bepalen aan welke projecten je werkt, of te werken binnen tijden die voor jou gunstig zijn. Bovendien leeft de perceptie dat je als zzp’er netto meer verdient. Maar is dat wel zo? 

 

Verantwoordelijkheden als freelancer of zzp’er

Vergeet niet dat je ook afdrachten moet doen. Bovendien ben je niet standaard verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Buiten deze praktische geldzaken om, zijn er nog meer factoren om rekening mee te houden. Zo ben je niet langer écht onderdeel van een team of bedrijf. Bedrijfsuitjes, teambuildingactiviteiten, kerstpakketten of gezondheidschecks worden doorgaans alleen voor de medewerkers in loondienst georganiseerd. 

 

Het risico van schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid is een ander belangrijk punt. Dit betekent dat je officieel als zzp’er werkt, maar wordt behandeld als medewerker. Dat kan gebeuren als er een gezagsverhouding bestaat tussen de opdrachtgever en de zzp’er, of als je alleen voor één opdrachtgever werkt en geen eigen gereedschap of vervoer gebruikt. Stelt de Belastingdienst dit vast? Dan kunnen er naheffingen en boetes volgen. Zorg dus dat je, als je zzp’er bent, een eigen planning hebt, je eigen gereedschap gebruikt en voor meerdere opdrachtgevers werkt.

 

Nieuwe wetgeving in aankomst

Op dit moment wordt gewerkt aan de ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’. Deze wet moet duidelijkheid geven over wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst en wanneer van zelfstandigheid. Dit kan van invloed zijn op hoe je als zzp’er je werk organiseert. Bovendien kan het de manier waarop opdrachtgevers met jou samenwerken beïnvloeden. 

 

De markt kan veranderen

De afgelopen jaren waren goed voor freelancers en zzp’ers. Maar dat kan veranderen. Als de economie vertraagt, kan het moeilijker worden om opdrachten te vinden. Bouw daarom aan een buffer, zodat je voorbereid bent op moeilijkere tijden.

 

Overweeg je om als freelancer of zzp’er aan de slag te gaan? Verdiep je dan eerst goed in alle voor- en nadelen en zorg dat je de regels kent.