News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Bedrijfsovernames en fusies: 6 vragen beantwoord

Familiebedrijven gaan van generatie op generatie. De kans bestaat dus dat je, als je bij een familiebedrijf werkt, wel eens een overname of fusie meemaakt. Dit kan voorkomen wanneer dit financieel aantrekkelijk is voor het bedrijf of wanneer er een generatiewisseling plaatsvindt. Hoe ervaar je zo’n bedrijfsovername of fusie als medewerker? Wat kun jij zelf doen om zo snel mogelijk gewend te raken aan een nieuwe situatie? In dit artikel duiken we er verder op in!

 

Wat zijn bedrijfsovernames en fusies, en wat is het verschil?

Misschien heb je het wel eens voorbij horen komen op het nieuws of op een verjaardag. Bedrijf X wordt overgenomen door bedrijf Y. Of bedrijf X fuseert met bedrijf Y. Maar wat houdt het precies in? Een bedrijfsovername gebeurt wanneer het ene bedrijf het andere volledig koopt. Vindt er een fusie plaats? Dan gaan twee bedrijven samen, en vormen ze één geheel. 

 

Komt een bedrijfsovername vaak voor in een familiebedrijf?

In familiebedrijven komen overnames zeker voor, maar niet vaak. Het gebeurt alleen als er een generatiewisseling plaatsvindt, bijvoorbeeld als een kind het overneemt van een ouder. Ook als er strategische beslissingen genomen moeten worden om het bedrijf financieel gezond te houden, kan gekozen worden voor een overname door een andere partij dan de familie.

 

Gaat het personeel mee met een bedrijfsovername?

Vaak is dit één van de eerste vragen die een bedrijfsovername bij medewerkers oproept. Gaat het personeel over naar het nieuwe bedrijf? In de meeste gevallen is dit gelukkig wel zo. Het biedt stabiliteit en het zorgt ervoor dat de expertise en ervaring van medewerkers behouden blijven voor het nieuwe bedrijf.

 

Opvolging in een familiebedrijf: hoe zit dat?

Voor familiebedrijven speelt de opvolging een hele belangrijke rol. In veel gevallen neemt een familielid het bedrijf over. Maar wat als er geen geschikte opvolging is? Dan kan een bedrijfsovername of fusie een optie zijn om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen.

 

Wat merk je als medewerker van een bedrijfsovername?

Dit kan per bedrijf én persoon verschillen. Soms komen er nieuwe procedures, andere leidinggevenden en misschien verandert de bedrijfscultuur. Dit kun je merken in je dagelijkse werkzaamheden, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Gun jezelf de tijd om te wennen aan de situatie. Dat helpt enorm!

 

Wat kun je doen om zo snel mogelijk gewend te raken aan de nieuwe situatie?

Communicatie is essentieel. Luister naar updates, stel vragen en deel waar je mee zit. Blijf vooral open en werk samen met alle collega’s. Blijf positief en toon flexibiliteit. Zo draag je bij aan een succesvol verloop van de overname of fusie. 

 

Wat zijn eigenlijk de kenmerken van een familiebedrijf? Of wil je weten hoe het is om aan het roer te staan van een familiebedrijf? Download dan onze pdf ‘Familiebedrijven’. Hier lees je het allemaal!

Gerelateerd Nieuws

Wist je dat… over familiebedrijven?

Grote kans dat jij als medewerker in de interieurbouw en meubelin...
Lees meer