News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Training voor de juiste werkhouding

Een tijdje geleden was een artikel over Meubelmakerij De Stoof te lezen op SAJT. Je las hoe Lotte Tielemans aan het woord was over het (fysieke) welzijn van de medewerkers van De Stoof. Fysieke belasting komt namelijk dagelijks terug in de werkzaamheden. Hoe houd je je medewerkers zo gezond mogelijk? Lotte schakelde hiervoor de hulp in van Nienke; STEP-deskundige.

 

Nienke voerde een QuickScan op de werkvloer uit. Hieruit werden kleine aanpassingen voorgesteld om de lichaamsbelasting te verminderen. Deze verbeteringen vormen de basis voor de training die volgde. Hoe ging die training in zijn werk? En hoe hebben Lottes collega’s de training ervaren? Je leest het hieronder.

 

Training op maat voor Meubelmakerij De Stoof

Het eerste gedeelte van de training bestond uit theorie. De medewerkers leerden over de anatomie van de wervelkolom en wat oorzaken van rugklachten kunnen zijn. Een belangrijke basis. De grootste les was dat rugklachten veelal niet veroorzaakt worden door te zwaar tillen, maar juist door de kleinste, alledaagse klusjes. Even snel iets van de grond rapen, met een bolle rug achter je laptop zitten, of je (ver)draaien.

 

Meten is weten

Hoe weet je of je op de juiste manier met je rug omgaat? Meten is weten! Nienke, STEP-deskundige, introduceerde de bodyscan, een meetapparaat om de rugbelasting te meten. Zo leer je de juiste houdingen en tiltechnieken.

 

Wat zijn de juiste houdingen en tiltechnieken?

Nu duidelijk is geworden welke houdingen en tiltechnieken minder goed zijn voor je rug, is het belangrijk om te weten wat wél goed is voor je rug. Nienke gaf uitleg over de STEP Gewichthefferstechnieken. Dit houdt het in:

  1. Gebruik je rugspieren: houd je rug recht bij het zitten, staan én bukken;
  2. Denk aan de knie/teenlijn: buig je knieën niet verder dan je tenen;
  3. Ga door je knieën als je iets van de grond wilt rapen;
  4. Blijf je rechtop staan? Hanteer een goede spreidstand: zet je voeten ver genoeg uit of achter elkaar.

 

Hoe ziet het eruit als je verkeerd bukt? Bekijk de video:

Voorbeeld van verkeerd bukken

En zó ziet het eruit als je goed bukt:

Voorbeeld van de juiste manier bukken

 

Praktische tips, ook voor op de werkvloer

“Oja-momenten”, die waren er veel tijdens de training. Dat komt doordat Nienke voorbeelden uit de praktijk aanhaalde. Hoe laad je op de juiste manier spullen in de vrachtwagen? Hoe verplaats je plaatmateriaal? En, hoe til je een meubel? Hier konden de medewerkers van De Stoof direct mee aan de slag.

 

Positieve reacties

Hoe de medewerkers de training hebben ervaren? Heel positief! De heldere uitleg, praktijkvoorbeelden maar ook het meedenken in oplossingen werd zeer gewaardeerd. Dat loont: medewerkers gaven de training een schitterend rapportcijfer van 9,9!

 

Ook interesse in een STEP-traject bij jou op de werkvloer? Neem gerust contact op met Jouw Toekomst Adviseur en bespreek de mogelijkheden.

 

Gerelateerd Nieuws

Aandacht voor fysieke belasting

Lotte Tielemans verruilde tijdens de coronapandemie haar loopbaan...
Lees meer