News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Aan de slag met werkdruk

Zo’n 1 op de 3 werknemers heeft last van werkdruk. Daarvoor zijn meerdere redenen aan te wijzen. De bekendste is misschien wel dat je te weinig tijd hebt voor de taken die je moet uitvoeren. Is de werkdruk te hoog voor je dan kan dat leiden tot werkstress, met mogelijk nadelige gevolgen voor je gezondheid. Wat kun jij zelf doen? 

In het algemeen zijn er 3 categorieën waarbinnen je kunt zoeken naar oorzaken van het ervaren van hoge werkdruk. Dit zijn de inhoud van je werk, omstandigheden op het werk en persoonlijke omstandigheden. Op het gebied van werkinhoud noemden we al tijdsdruk, maar ook zware verantwoordelijkheden en weinig inspraak in je werkzaamheden kunnen bijdragen aan het ervaren van werkdruk. Net zoals het uitvoeren van taken die niet passen bij jouw ervaring of opleidingsniveau en onduidelijke instructies.  

Als er sprake is van een conflict of pesten, intimidatie of discriminatie dan kan dat ook het gevoel van werkdruk verhogen. Dat geldt ook als je weinig steun krijgt van je collega’s of je leidinggevende. Kun je moeilijk verlof nemen of heb je het idee dat je steeds ‘aan staat’, dan doet dat de zaak niet veel goed. 

Ook jouw persoonlijke omstandigheden kunnen de werkdruk verhogen. Misschien heb je problemen thuis of heb je een taak als mantelzorger. Of wellicht kan je moeilijk nee zeggen of ben je perfectionistisch. Dat zijn karaktereigenschappen waarmee je de druk op jezelf mogelijk opvoert. 

Als je last hebt van werkstress, dan is daar meestal  een combinatie van oorzaken voor aan te wijzen. Werkstress kan gezondheidsklachten met zich meebrengen, zoals hoofdpijn, piekeren, slecht slapen en ook fysieke klachten zoals nek- en rugpijn. Wist je dat werkdruk ook kan leiden tot demotivatie? Het resultaat is min of meer hetzelfde als bij werkstress; je bent niet in staat om je werk op een goede manier uit te voeren. 

Wat kun jij doen om de werkdruk te verlagen? 

Werk je te lang onder hoge druk, dan kan dat leiden tot langdurig verzuim. Om de werkdruk te verlagen is het belangrijk dat je meer grip krijgt op de inhoud van je werk en de manier waarop je het uitvoert. Dat betekent bijvoorbeeld dat je functie anders moet worden ingericht of dat het werk anders moet worden georganiseerd. Daarvoor zal je het gesprek aan moeten gaan met je leidinggevende.  

Jouw Toekomst Adviseur helpt je bij de voorbereiding van zo’n gesprek. Samen gaan jullie na wat jij nodig hebt om de werkdruk te verlagen. Onze adviseurs hebben veel ervaring met zulke gesprekken en kunnen oplossingen aandragen waar je zelf nog niet aan had gedacht. Jullie bespreken hoe jouw taken beter kunnen worden afgestemd op jouw ervaring en opleiding. Ook kunnen zij je informeren over het volgen van een opleiding of training. Wil je geen gesprek met je leidinggevende voeren, maar heb je andere vragen over jouw duurzame inzetbaarheid, dan kun je natuurlijk ook terecht bij Jouw Toekomst Adviseur. 

In onze catalogus vind je meerdere cursussen voor werken zonder stress. Als medewerker in de interieurbouw en meubelindustrie kun je bijvoorbeeld gratis leren met het luisterboek Experttips voor moeiteloos werken en de e-learning Timemanagement.