Carnaval staat voor de deur! In grote delen van het land maken we ons klaar voor een periode vol feest, plezier en gezelligheid. Als enthousiaste feestganger ga je natuurlijk helemaal op in de sfeer. Maar herken je dat gevoel na afloop, wanneer je jezelf betrapt op die welbekende ‘post-carnaval-verkoudheid’? Of word jij standaard ziek na carnaval? Heel vervelend. Hieronder delen we wat handige tips die dat jaarlijkse scenario hopelijk voorkomen!
Carnaval in een notendop
Carnaval is hét feest van uitbundigheid, gekke kostuums, kielen, muziek en kleurrijke optochten. Maar carnaval is veel meer dan alleen maar feesten. Carnaval komt van het Italiaanse ‘carne levare’. Dat betekent ‘wegnemen van het vlees’. Het houdt in dat we nog één keer los kunnen gaan, voordat de vastenperiode voor Pasen begint. Waar Carnaval vroeger vooral om eten draaide, vieren we het sinds ongeveer 50 jaar met uitbundige optochten, feesten en ‘hoempamuziek’.
Fit blijven na Carnaval: zo doe je dat
Al dat feesten en bij elkaar zijn is heel gezellig. Maar het creëert ook een ideale situatie voor ziektekiemen en virussen. Door al dat samenzijn verspreiden ze zich razendsnel. De kans is dus zeker aanwezig dat jij je na Carnaval verkouden of ziek voelt. Zó kun je dat voorkomen:
Tip 1: houd het zo hygiënisch mogelijk
Dat is natuurlijk niet makkelijk. Vaak is er geen water in de buurt. Neem daarom desinfecterende handgel mee, met minimaal 60% alcohol. Reinig hiermee regelmatig je handen. Probeer ook zo min mogelijk aan je gezicht te zitten.
Tip 2: neem je rust
Carnaval staat natuurlijk bekend om de lange nachten en vroege ochtenden. Toch is slaap heel belangrijk als je gezond wilt blijven! Maak het daarom niet té laat en slaap in de ochtend lekker even uit. Neem desnoods een dagje extra vrij als je werk dat toelaat. Zo kun je daarna weer fit aan de slag.
Tip 3: start de dag gezond
Wanneer je Carnaval aan het vieren bent, is het niet zo makkelijk om een gezonde maaltijd te scoren. Start daarom de dag goed met een gezond en voedzaam ontbijt. Kies voor wat fruit, volkoren boterhammen, kwark of havermout. Dat is in ieder geval een goede basis voor de rest van de dag.
Tip 4: kleed je warm aan
Brrr… het is vaak nog hartstikke koud in februari! Zorg dus dat je goed aangekleed bent, anders ben je erg vatbaar voor verkoudheid. Kies voor thermokleding onder je feestkleding en draag een sjaal in de kleuren van jouw stad of dorp.
Tip 5: beweeg voldoende
Dat moet wel lukken! Vaak maak je al veel meters tijdens carnaval. Ben je een danser? Dat is helemaal mooi! Door lekker te bewegen, verbeter je de bloedsomloop. Dat versterkt je immuunsysteem. Dat maakt je weerbaarder tegen griep of verkoudheid.
Tip 6: laat dat biertje lekker staan!
Tijdens carnaval wordt het vaak als "stoer" gezien om bier te drinken. Ervaar jij wel eens groepsdruk? Trek je daar lekker niets van aan en laat dat bier lekker staan. Twee Brabanders zingen er zelfs een liedje over: "Bier is voor watjes".
Ga jij aan de slag met deze tips? Hoe dan ook, we wensen je heel veel plezier tijdens Carnaval!