Sam Nierop (35) en Kevin voor in ’t Holt (25) zijn collega’s bij De Esdoorn in Wolvega. Hier maken ze meubilair voor de kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen en scholen. Sam is er bedrijfsleider en Kevin werkvoorbereider. Creativiteit en vakmanschap staan hoog in het vaandel, dus is er veel aandacht voor het opleiden van personeel. Sam en Kevin vertellen hoe dat gaat in de praktijk.
Vertel eens hoe jullie carrièreverloop eruit ziet?Sam: “In 2001 begon ik als leerling bij De Esdoorn. Ik was toen 16 jaar. Ik kwam van havo en wilde iets fysieks doen. Dat theoretische was niks voor mij. Naast mijn werk volgde ik verschillende opleidingen. Zo werkte ik me op van niveau 2, leerling, naar niveau 4, leidinggevende/werkvoorbereider. Daarna volgde ik verschillende cursussen. Zo kreeg ik steeds een nieuw doel en een nieuwe uitdaging. Ik begrijp daarom heel goed hoe belangrijk opleidingen zijn.”
Kevin: “3 jaar geleden belandde ik via mijn stage bij De Esdoorn. Ik deed de mbo-opleiding Creatief vakman. Dat beviel goed van beide kanten. Na mijn tweede stage kreeg ik een contract aangeboden. Ik begon in de werkplaats en werd al snel overgeplaatst naar kantoor. Eerst voor 1 dag, maar dat werden er steeds meer. Zo ben ik hoofd werkvoorbereider geworden.”
Hoe hebben jullie jezelf naast je werk ontwikkeld?Sam: “Om van niveau 2 naar niveau 4 te komen, zat ik 6 jaar in de schoolbanken. Eerst een dag, toen een middag en op het laatst een avond. Best pittig, maar omdat ik veel interesse had in het vak, hield ik dat goed vol. Bovendien was het onderwijs toen een stuk persoonlijker. Als ik te laat was of mijn huiswerk niet had gedaan, kreeg ik dat meteen te horen. Nu moet je ook veel zelf doen.”
Kevin: “Omdat ik lang geleden ziek ben geweest, heb ik een beenprothese. Mijn vorige baas dacht dat het werk op kantoor op den duur minder belastend zou zijn. In het begin had ik er weinig zin in, maar gaandeweg kreeg ik meer verantwoordelijkheden en werd het steeds leuker. Binnen een jaar zat ik fulltime op kantoor. Misschien had ik zelf na verloop van tijd ook wel voor deze richting gekozen. Nu ging het allemaal wat sneller. Om mijn werk goed te kunnen doen, heb ik een cursus op gebied van computertekenen gevolgd.”
Sam, als bedrijfsleider stimuleer jij medewerkers van De Esdoorn om zich te ontwikkelen. Hoe ging dat bij Kevin?Sam: “Kevin is verantwoordelijk voor een maatwerkproduct. Hij maakt tekeningen en bereidt de productie voor. Hij beheert een project van idee tot realisatie. Met een cursus Projectleider leert hij meer over planning en het aansturen van een team. Deze cursus gaat zijn werk echt verbeteren. Onze medewerkers mogen zelf een voorstel doen voor een opleiding en ik doe suggesties. We hebben daar elk jaar een gesprek over. Omdat we lid zijn van CBM krijgen we een jaarlijks scholingsbudget. Als je dat laat lopen, is dat een gemiste kans. In de catalogus vind je ook zoveel cursussen dat je niet kunt beweren dat er niks voor je bij zit. Zelf ben ik altijd heel erg gedreven en perfectionistisch geweest. Ik wilde mezelf ontwikkelen en ik wilde anderen daarbij helpen. Dat heeft ertoe bijgedragen dat ik in 2011 werd uitgeroepen tot beste praktijkopleider in de branche en in 2012 van alle branches. Daar ben ik heel trots op. Voor onze leerlingen heb ik altijd een persoonlijk plan. Ik zorg ervoor dat ze hun leerdoelen halen en houd bij hoever ze daarmee zijn. Als het moet zit ik ze achter de broek. Een ervaren collega begint binnenkort met de opleiding praktijkopleider via ECM en zal stap voor stap mijn taken als praktijkopleider overnemen.”
Kevin: “In overleg heb ik me opgegeven voor de cursus tot projectleider. Vanwege corona is die uitgesteld. Deze cursus duurt 6 weken, daarin heb ik een dagdeel les. Dat is goed te combineren met mijn werk. Ik probeer zelf ook anderen te stimuleren zich te ontwikkelen. Dat doe ik voorlopig vooral op de werkvloer. Ik daag ze uit om met oplossingen te komen en vraag ze hoe zij onze meubelen zouden verbeteren.”
Hebben jullie tips voor leidinggevenden of collega’s?Kevin: “Denk out-of-the-box. Een opleiding hoeft niet naadloos op je werk aan te sluiten. Een cursus fotografie bijvoorbeeld heeft op het eerste gezicht niks met mijn werk te maken, maar daarmee zou ik bijvoorbeeld goed kunnen laten zien hoe een meubel in een bepaalde ruimte staat. Het is goed om mentaal in beweging te blijven.”
Sam: “Ik denk dat veel mensen niet durven vragen om een opleiding. Hoe laagdrempelig het ook is om jouw kantoor binnen te lopen. Daarom houd ik iedereen op de hoogte van nieuwe opleidingen, bijvoorbeeld die uit de catalogus van Schaven aan Jouw Toekomst. Ik stuur mails door en maak ze attent op Facebook-berichten. Voor mensen hier beginnen, beloven we dat ze recht hebben op een opleidingsbudget. Dan moet je dat ook waarmaken. Het kost wat energie, maar je krijgt er als werkgever zóveel voor terug.”