Explosiegevaar

Houtstof kan stofexplosies veroorzaken. In Nederland komt gemiddeld 1 keer per week een stofexplosie voor. Explosiegevaar is aanwezig als een concentratie van fijn houtstof opwervelt en met lucht wordt vermengd. Als dat met een ontstekingsbron in aanraking komt, ontstaat er een explosie die zo heftig is dat muren kunnen worden weggeblazen. Ontstekingsbronnen zijn bijvoorbeeld vonken door metaal op metaal of kortsluiting.
Je kan zelf een gevaarlijke stofwolk herkennen aan een zicht van minder dan 1 meter of een stoflaagdikte van 0,1 mm. Bij zo’n stoflaag zie je voetstappen op de grond. 
Jouw werkgever is verplicht het risico op een stofexplosie in te schatten. Dit gebeurt door het invullen van een explosieveiligheidsdocument (EVD). Uit het EVD volgt een plan van aanpak met maatregelen om het risico zo laag mogelijk te houden. 

Dit kun je zelf doen:

  1. Houd de concentratie houtstof in de lucht laag door wekelijks te stofzuigen. Veeg niet! Daardoor komt er juist veel houtstof in de lucht. Rond machines die veel houtstof produceren, moet dagelijks worden gestofzuigd. 
  2. Beperk het ontstaan van vonken. Werk alleen met machines die goed zijn onderhouden en niet aanlopen. 
  3. Maak bij het schoonmaken geen gebruik van perslucht, want daardoor wordt de houtstof opnieuw de ruimte ingeblazen, waardoor de blootstelling weer hoger wordt.
  4. Je leest meer over explosiegevaar op de site van Houtstof tot nadenken.