Risico’s van houtstof
Bij het bewerken of verwerken van hout en plaatmateriaal komt houtstof vrij. Hierdoor kunnen gezondheidsrisico’s ontstaan. Houtstof kan kankerverwekkend zijn. Van sommige houtstofsoorten kun je huiduitslag, eczeem of astma krijgen. Voor kankerverwekkende stoffen is een grenswaarde vastgesteld. Voor houtstof (hard en zacht hout) is dit 2 mg/m3 gemiddeld bij een blootstelling van 8 uur. In de cao van de meubelindustrie is afgesproken dat bij nieuwe houtbewerkingsmachines niet meer dan 1 mg/m3 stof mag vrijkomen. Jouw werkgever moet ervoor zorgen dat de grenswaarde niet wordt overschreden.
Kun je voetstappen in het houtstof zien? Dan is de grenswaarde waarschijnlijk overschreden. Daarbij gaat het niet om houtkrullen, maar alleen om de houtstofdeeltjes die klein genoeg zijn om ingeademd te worden. Deze kunnen in de lucht opdwarrelen.
Doe de check!
Is bij jullie in de fabriek alles geregeld op het gebied van houtstof? Vul de checklist in en bekijk aan de hand van je score welke zaken kunnen worden verbeterd.
Dit kun je zelf doen:
- Je loopt het meeste risico op blootstelling aan houtstof bij bewerkingen met handmachines, zoals handschuurmachine, handmatig frezen en de handcirkelzaag. Gebruik waar mogelijk afzuiginstallaties bij deze machines en zorg dat ze goed worden geplaatst.
- Zorg ervoor dat je materiaal in orde is. Een scherp zaagblad met veel tanden verspreidt minder stof dan een model met weinig tanden.
- Maak regelmatig schoon. Hoe eerder stof wordt opgeruimd, hoe beter. Gebruik daarvoor een stofzuiger. Vegen en gebruik van perslucht zorgt ervoor dat houtstof opnieuw de ruimte wordt ingeblazen, waardoor de blootstelling weer hoger wordt.
- De campagne Houtstof tot nadenken geeft meer oplossingen voor werken met houtstof.