News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Een burn-out is geen depressie

Maandelijks zoeken zo’n 2000 mensen op Google naar ‘Ben ik depressief?’. Dat is een behoorlijk hoog aantal. De symptomen van een depressie en een burn-out lijken veel op elkaar, maar de behandeling is anders. Hoe onderscheid je een burn-out van een depressie?

Lusteloosheid, slaapproblemen, het gevoel uitgeput te zijn en concentratieproblemen komen zowel bij een depressie als bij een burn-out voor. Het verschil zit hem in het willen en kunnen. Mensen met een depressie willen niet werken of iets ondernemen, mensen met een burn-out kunnen het niet. Een depressie is een stemmingsstoornis, een burn-out is een verstoring in de energiebalans. Van een depressie is niet altijd duidelijk waardoor hij wordt veroorzaakt, terwijl een burn-out het gevolg is van chronische overbelasting. Dat kan komen door een te hoge werkdruk, spanningen in de privésfeer of een onprettige werkomgeving.

Periode van jaren
Met een depressie kun je in sommige gevallen nog wel werken, met een burn-out is dat niet mogelijk. Vaak is daar een periode van jaren aan voorafgegaan waarin je spanningsklachten hebt genegeerd. Daardoor zijn de klachten zijn steeds erger geworden, met als gevolg lichamelijke en geestelijke uitputting. Niet alleen werken is onmogelijk, ook alledaagse klusjes zoals stofzuigen of een telefoontje plegen lijken onmogelijke opgaves.

Omdat de oorzaak van een burn-out duidelijker is, is deze beter te behandelen dan een depressie. Met een depressie is het zaak weer dingen te gaan doen, al dan niet met ondersteuning van medicijnen. Bij een burn-out helpen medicijnen niet. De behandeling is erop gericht het energieniveau weer op peil te krijgen. Het herstel na een depressie neemt zo’n 6 maanden in beslag. Met een burn-out duurt dat 3 maanden tot 1 jaar.

Energievoorraad bewaken
Het belangrijkste verschil is misschien wel dat je het voorkomen van een burn-out deels zelf in de hand hebt. Dat doe je door je energievoorraad te bewaken. Probeer deze tips in je werk te integreren:

  • Werk projectmatig: maak eerst de ene taak af voor je aan de andere begint.
  • Creëer ‘collega-vrije uren’ voor jezelf waarin je je optimaal kunt focussen.
  • Neem voldoende pauzes, zodat je brein tot rust kan komen.
  • Wandel een rondje in je pauze.
  • Beperk het gebruik van je mobiele telefoon
  • Vraag een gesprek aan met je leidinggevende en geef aan hoe het met je gaat.

 

Over dit onderwerp hebben we een pdf gemaakt. Je vraagt hem gratis aan via onderstaand formulier.

Gerelateerd Nieuws

5 tips om stress te verminderen

Spanning is tot op zekere hoogte goed voor je. Het verhoogt je ha...
Lees meer

Lichamelijk of geestelijk moe? Zo pak je het aan

Je voelt je altijd moe, maar je weet niet precies hoe je jezelf w...
Lees meer