Erdem (64) werkt al jaren als stoffeerder. Het werk wordt steeds zwaarder en het lichaam piept en kraakt. Eigenlijk gaat het zo niet langer. Als hij nog 3 jaar zo doorgaat, dan is hij op als hij met pensioen gaat. De 58+ regeling biedt uitkomst.
De 58+ regeling in de cao Interieurbouw en meubelindustrie maakt het mogelijk om 1 dag minder te werken, maar wel dezelfde pensioenopbouw te houden. Oftewel: 80% werken, ongeveer 90% loon en 100% pensioenopbouw. Door vakantiedagen en onbetaald verlof in te zetten zou Erdem dan 1 dag minder kunnen gaan werken. Maar onbetaald verlof betekent minder loon en zou dus ook minder pensioenopbouw betekenen. De gemiste pensioenopbouw wordt voor een groot gedeelte gecompenseerd (20%) door het pensioenfonds.
In cijfers:
Erdem werkt 37,5 uur per week en heeft naast zijn 24 vakantiedagen, 10 extra leeftijdsdagen en 5 ATV dagen in totaal 39 vrije dagen.
Samen met zijn werkgever heeft Erdem een planning gemaakt waarin hij voortaan 4 dagen per week werkt, ‘s zomers 4 weken vrij is en met de kerstperiode 2 weken. Daar heeft hij in totaal 74 dagen voor nodig. Hij heeft er maar 39. De cao regelt dat je meer mag werken om extra roostervrije tijd te sparen. Als hij elke dag 15 minuten langer werkt, heeft hij nog 7 extra dagen. Hij moet nog 28 dagen kopen om elke week 1 dag vrij te zijn en daarnaast 6 weken vakantie te hebben.
Erdem verdient per maand circa € 2.300 netto. Het kost hem uiteindelijk ongeveer € 175 netto per maand om 4 dagen te gaan werken. Dat is ongeveer 10% van zijn totale loon. Hij behoudt wel 100% pensioenopbouw.
Erdem is nu elke week op vrijdag vrij. Hij heeft meer rust, voor zijn lichaam betekent dat meer tijd voor herstel en meer energie voor later.
Meer weten over deze regeling? Vraag je werkgever ernaar en reken jouw situatie na met behulp van de kalender en rekentool van CBM. Of neem contact op met Jouw Toekomst Adviseur.
RVU-/zwaar werk-regeling
In de cao zijn ook afspraken gemaakt om met ingang van 1 januari 2022 werknemers de mogelijkheid te bieden vanaf 65 te stoppen met werken als zij zwaar werk verrichten. Onder zwaar werk verstaan we werkzaamheden in de productie/montage, logistiek/transport en technische dienst. De regeling wordt nog verder uitgewerkt. Je leest er meer over in dit nieuwsbericht. Houd de site in de gaten voor meer nieuws over dit onderwerp.