Vooral kantoorwerkers hebben last van de middagdip, maar vrijwel alle werknemers storten wel eens in tussen 14 en 15 uur. Tijd voor een powernap. Maar let op: niet elk dutje is een powernap. Als je te lang blijft liggen, ben je na afloop nog duffer dan ervoor.
Een powernap helpt tegen vermoeidheid en verminderde concentratie. Je blijft in een lichte slaap en geeft je hersenen een soort mini-herstart. Met zo’n turboslaapje krijgt je geheugen een oppepper en je bent creatiever dan ervoor. Wat is het geheim van een goede powernap?
- Een powernap duurt maximaal 30 minuten. Slaap je langer, dan kom je middenin een slaapcyclus terecht. De totale slaapcyclus duurt 90 minuten. Wil je je weer fris voelen dan is het zaak de cyclus op tijd af te breken – na 20 minuten – of hem helemaal af te maken. Voor dat laatste hebben de meeste mensen geen tijd. Zet je wekker op 23 minuten: 3 minuten om in slaap te komen en 20 minuten om echt te slapen.
- Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt tijdens je powernap. Hang een ‘niet storen’ bordje aan je deur, zet je telefoon op stil en maak de ruimte donker of gebruik een slaapmasker.
- De beste tijd om te powernappen is tussen 14 en 15 uur. In het algemeen is dat zo’n 7 tot 8 uur nadat je ben opgestaan.
- Cafeïne kan je een kick geven, maar biedt niet dezelfde voordelen als een powernap. Teveel cafeïne zorgt er ook nog eens voor dat je gejaagd wordt. Bovendien duurt het minstens een half uur voor cafeïne effect heeft. Beter is het om koffie te drinken voor je gaat powernappen. Als je wekker afloopt, begint de cafeïne bijna te werken.
- Heb je een keer maar 5 minuten tijd in plaats van 20, doe dan een dutje van 5 minuten. Als je je ogen even sluit, kun je toch een beetje opladen. Je stress vermindert en je wordt rustiger.
Overigens is een powernap niet bedoeld om een slaaptekort in te halen. Je krijgt er wel genoeg energie van om er de rest van de dag mee door te komen. Slaap je slecht of heb je moeite met in slaap vallen, vraag dan advies aan je huisarts.