De coronacrisis de nodige sporen achter gelaten. Er lijkt nu, naast de vaccinatie strategie, ook steeds meer aandacht te komen voor het belang van een gezonde leefstijl. Met de Persoonlijke Gezondheidscheck neem je je eigen gezondheid onder de loep.
De afgelopen jaren komen welvaartsziekten, zoals overgewicht en hart- en vaatziekten steeds meer voor. Daarnaast lijkt de coronapandemie ook de nodige sporen achter te laten. &Niped, de organisatie die ook in deze branche gezondheidscheck uitvoert, heeft onderzoek gedaan naar de veranderingen in de gezondheid van Nederlanders sinds maart 2020, toen we in Nederland de eerste lockdown ingingen. Dat leverde het volgende op:
- Het risico op hart- en vaatziekten nam toe met 2%
- Verhoogde cholesterolwaarden kwamen 2% vaker voor
- Het aantal mensen met een ongezond gewicht steeg met 2%
Tegelijkertijd bleken sommige werkgerelateerde factoren verbeterd. Ongezonde werkstress nam af met 6% en ervaringen met ongewenst gedrag tijdens het werk daalden met 14%. Dat is goed te verklaren door het thuiswerkadvies en het houden van afstand. Dit blijkt uit data van 10 maanden na corona die zijn vergeleken met data van 10 maanden vóór corona. Deze data bevestigen dat er steeds meer noodzaak is om aandacht te besteden aan gezonde leefstijl.
Misschien herken je dit niet en heb je het idee dat jouw leefstijl nauwelijks is veranderd sinds corona, maar ook zonder deze achtergrond is het zinvol om te weten of je (preventief) aan je gezondheid moet werken. Verhoogde bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel zijn allemaal signalen die je niet makkelijk of snel opmerkt. Als je klachten krijgt is er mogelijk ook al sprake van gezondheidsschade. Dat is precies de reden dat de Persoonlijke Gezondheidscheck de mogelijkheid geeft om door middel van een persoonlijke checkbox de belangrijkste signalen te meten dan wel op te sporen.
Meestal wordt zo’n Persoonlijke Gezondheidscheck via de werkgever aangeboden als onderdeel van het arbobeleid. Vraag na of je werkgever gebruik wil maken van het aanbod in de branche om met subsidie een Gezondheidscheck aan te bieden aan het personeel. Of, als dat niet mogelijk is, kan je als werknemer Jouw Toekomst adviseur raadplegen en zelfstandig een gezondheidscheck uitvoeren. Deze is geheel kosteloos omdat er een subsidie voor is gegeven.
Je krijgt altijd een persoonlijk gezondheidsrapport. Dat wordt echt alleen met jou gedeeld in jouw eigen account. Hierin vind je een overzicht van mogelijke aandachtspunten en risicofactoren, maar ook concrete tips om er mee aan de slag te gaan. Vraag informatie aan via Miranda Oosdijk of Anouk van Stipriaan.
Aanmelden voor bedrijven kan via info@cbm.nl