In een eerder artikel lazen we hoe AI steeds meer gebruikt wordt in de interieurbouw en meubelindustrie. Misschien lijkt AI in de eerste instantie nog ver weg van jouw dagelijkse werk. Tóch biedt het juist allerlei mogelijkheden om slimmer te werken en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Benieuwd hoe AI jouw werk slimmer en makkelijker kan maken? Lees verder en ontdek de mogelijkheden!
AI toepassen in de praktijk
Benieuwd hoe AI jouw werk slimmer en makkelijker kan maken? Hier zijn wat voorbeelden:
- Ontwerpen en visualiseren
AI-tools helpen je bij het maken van 3D-ontwerpen en visualisaties. Geef input over de gewenste stijl, materialen en afmetingen. Zo kan AI snel ontwerpen genereren die je verder kunt aanpassen naar wens. Dat bespaart een hoop tijd.
Tip: SketchUp of Autodesk’s Generative zijn leuke AI-tools om eens uit te proberen!
- Productieplanning
AI verbetert productieplanningen door gegevens te bekijken en patronen te ontdekken. Zo kun je beter inspelen op levertijden, voorraadbeheer en productiekosten.
Tip: Zin om aan de slag te gaan? Probeer eens ClearMetal of Logility.
- Marketing en communicatie
Stuurt jouw werkgever wel eens een (interne) nieuwsbrief? Of stuur jij wel eens een mail, maar kun je de juiste woorden moeilijk vinden? Schakel dan de hulp in van een AI-tool als ChatGPT. Dat bespaart tijd én het helpt je om duidelijker te communiceren.
De risico’s van AI
AI kan je werk makkelijker maken, maar er zijn ook risico’s. Wees voorzichtig met wat je invoert in AI-tools. Zorg ervoor dat je geen gevoelige informatie deelt, zoals klantgegevens of bedrijfsgegevens. Zo voorkom je dat vertrouwelijke informatie in verkeerde handen terechtkomt of misbruikt wordt.
Ga jij met AI aan de slag?
AI kan jouw werk een beetje makkelijker én slimmer maken. Maar, zorg wel dat je het op de juiste manier toepast. Blijf leren, wees bewust van de risico’s en ontdek hoe AI jouw werk kan versterken in plaats van vervangen. Volg een ChatGPT training of organiseer een in-company training voor alle medewerkers. Dit helpt om aan de slag te gaan! Wist je trouwens dat dit ook onder de scholingssubsidieregeling valt?