In de wereld van arbeidsomstandigheden is er een nieuw begrip dat steeds meer aandacht krijgt: Psycho Sociale Arbeidsbelasting, of kortweg PSA. Dit is een verzamelnaam voor alles wat jou als medewerker geestelijk kan belasten. Denk bijvoorbeeld aan werkstress, pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Al deze factoren kunnen een enorme impact hebben op je geestelijke én lichamelijke gezondheid.
Langdurige stress
Iedereen ervaart wel eens stress. Tijdelijk een beetje extra stress is niet erg. Dat kan je zelfs scherp houden en helpen om goed te presteren. Maar langdurige stress kan leiden tot vermoeidheid, verkeerd ademhalen, sneller boos zijn, vergeetachtigheid, nek-, rug- en/of maagklachten, enzovoorts. Heel vervelend dus!
Oorzaken van stress
Stress kan door van alles komen. Is het (te) druk op je werk, of gaat er iets niet goed in je privéleven? Dan kun je stress ervaren. Maar je kunt ook stress ervaren doordat je je niet fijn voelt op de werkvloer. Bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. In alle gevallen is het zó belangrijk om op tijd in te grijpen en maatregelen te nemen.
Wat kun jij doen?
Gelukkig hoef je niet machteloos toe te kijken. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om werkstress of ongewenst gedrag te signaleren en aan te pakken.
1. Praat erover
Merk je dat de werkdruk te hoog wordt in jouw team? Ga dan het gesprek aan met je collega’s, de preventiemedewerker, leden van de ondernemingsraad of je leidinggevende. Samen kun je kijken naar mogelijke oplossingen om de werkdruk te verlagen.
2. Meld ongewenst gedrag
Word jij gediscrimineerd, gepest of geïntimideerd op het werk? Of zie je dat dit bij een collega gebeurt? Wacht niet af, maar maak daar melding van bij je leidinggevende, een vertrouwenspersoon, bedrijfsarts of huisarts. Jouw werkgever heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving, waar jij en je collega’s zich prettig en veilig voelen.
3. Spreek de dader aan
Als je gepest wordt, kan het helpen om de pester rechtstreeks aan te spreken. Soms beseft iemand niet eens hoeveel pijn hij of zij veroorzaakt. Door dit bespreekbaar te maken, kun je vaak al veel veranderen. Dat is een enorm spannende stap. Durf je het niet aan? Maak het dan bespreekbaar met je leidinggevende.
Zorg voor jezelf en voor elkaar
Gezond werken begint bij een gezonde geest. Door alert te zijn op signalen van stress en ongewenst gedrag, kun je niet alleen je eigen welzijn verbeteren, maar ook dat van je collega’s. Neem dus de tijd om goed voor jezelf te zorgen, en aarzel niet om hulp te zoeken als dat nodig is. Een gezonde geest en een gezond lichaam gaan hand in hand – werk er elke dag aan om beide in balans te houden. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan eens een kijkje in onze catalogus of neem contact op met Jouw Toekomst Adviseur.