Het voorjaar is een drukke periode. Op je werk lopen projecten door en misschien wordt er extra inzet van je gevraagd. Ondertussen komt thuis alles tegelijk: feestdagen, schoolvakanties, sporttoernooien en sociale afspraken. Voor je het weet, zit je agenda overvol en ren je van afspraak naar afspraak. Tijd voor jezelf? Die schiet er vaak bij in. Maar als je geen grenzen stelt, loop je jezelf voorbij. Hoe zorg je dat je ruimte bewaakt zonder schuldgevoel?
Je wilt niemand teleurstellen. Een collega vraagt om hulp, je vrienden willen afspreken en thuis is er ook genoeg te doen. Misschien voelt het alsof je alles moet doen. Maar als je overal ‘ja’ op zegt, houd je weinig energie over voor jezelf. Grenzen stellen is juist gezond. Goed voor jezelf zorgen helpt je om beter te werken en er echt voor anderen te zijn.
Zo geef je je grenzen aan zonder schuldgevoel
1. Wees duidelijk en eerlijk
Vermijd vage beloftes zoals “Ik kijk er nog even naar” als je eigenlijk geen tijd hebt. Wees helder en vriendelijk:
- “Mijn agenda zit vol, dus ik kan dit niet doen.”
- “Ik wil graag helpen, maar ik heb op dit moment geen tijd.”
2. Gebruik ‘ik’-zinnen
Zeg wat jij nodig hebt, zonder anderen de schuld te geven. Een ‘nee’ voelt soms ongemakkelijk, maar je kunt het verzachten door de focus op jezelf te leggen.
- “Ik merk dat ik te weinig tijd heb en rust nodig heb.”
- “Ik heb op dit moment veel aan mijn hoofd, dus ik moet deze keer overslaan.”
3. Geef een alternatief
Als je iets niet kunt doen, kun je meedenken over een oplossing.
- “Ik kan nu niet helpen, maar volgende week heb ik tijd.”
- “Ik kan dit niet doen, maar misschien kan een collega helpen.”
4. Trek een duidelijke grens tussen werk en privé
Even snel een mail beantwoorden in de avond of tóch nog een taak afmaken op je vrije dag? Voor je het weet, ben je altijd aan het werk. Zet werkmeldingen uit na werktijd en maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid.
5. Je hoeft niet overal bij te zijn
Naast werk vraagt ook je sociale leven aandacht. Maar een volgeplande agenda betekent niet automatisch meer geluk. Sla gerust een afspraak over als je voelt dat het te veel wordt. De mensen die er écht toe doen, begrijpen dat.
6. Plan tijd voor jezelf in
Je zet werkafspraken en sport van je kinderen in je agenda. Zet ook tijd voor jezelf in je agenda. Zie dit als een serieuze afspraak en houd je eraan.
Grenzen stellen is niet egoïstisch
Jezelf beschermen is juist verstandig. Als jij je goed voelt, kun je beter presteren op je werk en er zijn voor de mensen om je heen. Door op tijd je grenzen aan te geven, voorkom je stress en houd je energie over voor de dingen die echt belangrijk zijn.
Tip: de cursus ‘Voor jezelf opkomen en assertief communiceren’ vergroot je algemene inzetbaarheid en zelfbeeld. In deze cursus leer je meer over verschillende manieren van assertief communiceren.
Soms past een cursus niet bij je, en heb je meer aan persoonlijke coaching. Daarvoor is er een subsidie beschikbaar: het Persoonlijk Ontwikkelbudget. Wil je hier meer over weten? Vraag het aan een van de adviseurs.